Prognozele UE pe termen scurt estimează o scădere cu încă 5% a producției de carne de porc în 2023, după ce în 2022 s-a înregistrat o scădere de 5,6% şi cea mai mică producție din ultimul deceniu. Acesta este, în principal, rezultatul scăderii efectivului de scroafe de reproducție. De asemenea, se presupune că situația PPA pe continent nu va cunoaşte o schimbare dramatică în 2023, dar va continua să declanșeze reacţii puternice din partea țărilor afectate și a partenerilor comerciali.
Oferta redusă va continua să susțină prețurile mari pentru carnea de porc, care se află în prezent la niveluri record. Ca urmare, carnea de porc din UE va fi mai puțin competitivă pe piața globală. Astfel, se estimează că exporturile din UE vor scădea cu încă 3% în 2023. Reamintim că reducerea cu 16% a exporturilor UE de carne de porc în 2022 a fost determinată în principal de o reducere cu 50% a volumelor expediate către China, chiar dacă volumul exportul a crescut către alte regiuni.
În UE, consumul intern de carne de porc a scăzut la 31,8 kg pe cap de locuitor în 2022 și se estimează că va continua să scadă până la aproximativ 30 kg pe cap de locuitor în 2023. Această scădere a consumului, împreună cu producția redusă din Regatul Unit (sursa a aproape 85% din importurile de carne de porc din UE), conduce la o creștere estimată de numai 2% a importurilor de carne de porc din UE în 2023.
Pentru industria cărnii de porc din Marea Britanie, situaţia din UE poate oferi oportunități atât pieței interne, cât și pieței de export. Pe măsură ce prețurile la carnea de porc din UE își pierd competitivitatea faţă de cele din Regatului Unit, aceasta poate duce la o creştere a cotei de piață a producţiei interne. De asemenea, alte state care se aprovizionează cu carne de porc din UE ar putea lua în considerare și Marea Britanie, deși acest lucru poate fi limitat de creșterile prognozate ale producției altor exportatori majori, cum ar fi SUA.
Producția de carne de porc din Marea Britanie a scăzut semnificativ şi în februarie. Astfel, potrivit raportului AHDB, în februarie 2023 au fost sacrificaţi numai 762 mii de porci. Este pentru prima dată, din mai 2020, când cifrele lunare au scăzut sub 800 mii de capete când Marea Britanie era încă în prima blocadă pentru COVID-19, și cea mai scăzută cifră lunară înregistrată din mai 2014.
Volumele producției de carne de porc au fost cu 13% sub media pe 5 ani. De la an la an, producția de carne de porc a înregistrat o scădere mai mare decât numărul de sacrificări, cu 21%, din cauza greutății medii a carcaselor fiind cu 5 kg mai ușoare (88,9 kg) în 2023 decât în 2022.