În ciuda pandemiei de coronavirus este posibil ca anul acesta China să obţină o producţie de grâu care să îi asigure necesarul intern. China, cel mai mare producător, dar și consumator de produse alimentare din lume, a avut anul trecut o producţie record de cereale şi oleaginoase (664 milioane tone) pentru al 16-lea an consecutiv.
Un oficial de la Ministerul comerțului, Wang Bin a declarat că există „o probabilitate ridicată” ca producţia agricolă să asigure necesarul intern de grâu. Această declaraţie a fost făcută într-o conferință de presă atunci când a răspuns la o întrebare cu privire la problemele interne legate de deficitul alimentar intern pe fondul interdicțiilor privind exporturile de alimente luate de către majoritatea producători din întreaga lume.
La sfârşitul anului, stocurile interne de grâu, porumb şi orez erau de 280 milione tone, ceea ce va permite o satisfacere a necesarului intern, deoarece consumul mediu anual de cereale se ridică la peste 200 milioane tone. Astfel, conform declaraţiilor oficialului chinez, „impactul pieței internaționale asupra aprovizionării cu cereale a țării este minim”.
China importă în special cereale furajere şi soia, iar orezul și grâul importate reprezintă doar 1%, respectiv 2% din consumul intern total.
China a scos cereale din rezerva de stat
Numai în prima săptămână din aprilie, China a eliberat din rezervele de stat 3 milioane tone de grâu și 1,2 milioane tone de orez pentru a stabiliza prețurile pieței interne şi guvernul va continua să vândă porumb din rezervele strategice, după ce a vândut aproape 3 milioane tone porumb în februarie.
Panica și îngrijorările legate de întreruperile lanțului de aprovizionare au determinat mai multe țări, inclusiv Vietnam, Rusia și Kazahstan, să oprească exportul unor alimente de bază. Vietnamul, al treilea cel mai mare exportator de orez din lume, a suspendat temporar livrările externe.
În aceste condiţii China, cel mai important importator de soia din lume, va monitoriza îndeaproape situația logistică din Brazilia, Argentina și SUA, principalii furnizori de soia. Exporturile braziliene de soia în China rămân normale, cu o creștere a transporturilor în martie.
China a luat o serie de măsuri multifuncționale pentru a asigura producția agricolă a țării. Astfel, toate regiunile ar trebui să își păstreze suprafața semănată și producția de cereale la fel cu cea înregistrată anul trecut şi se vor implementa politici de sprijin, cum ar fi prețul minim de achiziție pentru orez și grâu, pentru a motiva fermierii.
Banca de Dezvoltare Agricolă din China a acordat, până la sfârșitul lunii martie, împrumuturi de 22,67 miliarde yuani (cca. 3,19 miliarde dolari) pentru sprijinirea fermierilor.