În raportul din aprilie, USDA apreciază că producția mondială de semințe oleaginoase va fi 577 milioane tone în sezonul 2019/2020, în scădere cu 3 milioane tone față de raportul din martie, determinată în principal de producţiile mai mici prognozate în Brazilia și Argentina. Volumul comerțului mondial cu oleagionase rămâne neschimbat iar stocurile finale scad ușor.
Producția mondială de şrot de soia este apreciată la 339 milioane tone, în scădere uşoară.
În contextul pandemiei globale COVID-19, prețul pentru soia din SUA a scăzut cu aproape 5% față de începutul anului.
Prețurile de export pentru soia și pentru şrotul şi uleiul din soia au fost volatile, pentru toți principalii exportatori, în luna martie. Ofertele de export de soia din Golful SUA (FOB), în martie, au fost în medie de 345 USD/tonă, în scădere cu 5 dolari/tonă faţă de februarie.
Soia din Brazilia (Paranagua, FOB) a înregistrat un preţ mediu de 340 USD/tonă, în scădere cu 6 dolari față de februarie iar în Argentina (Up River, FOB) a fost în medie de 324 USD/tonă, în scădere cu 23 dolari faţă de luna precedentă.
Prețurile la export pentru şrotul de soia au crescut în martie faţă de februarie, cu 27 USD/tonă în SUA (361 USD/tonă, în medie), +20USD/tonă în Brazilia (337 USD/tonă) şi +18 USD/tonă în Argentina (348 USD/tonă).
În acest sezon (până pe 2 aprilie 2020), exporturile SUA de soia către China au totalizat 12,1 milioane tone și alte 20,0 milioane au fost livrate către restul lumii. Faţă de aceeaşi perioadă a sezonului trecut, exporturile SUA de soia sunt mai mici cu 473 mii tone către China şi cu 2,9 milioane mai puţin pentru restul lumii.
Brazilia a exportat aproape 12 milioane tone soia în martie iar volumul total de soia transferat prin porturi a ajuns la 13,4 milioane tone. Aproximativ trei sferturi din exporturile braziliene de soia au plecat către China. Campania de recoltare în curs a avantajat exporturile braziliene iar preţul intern la soia a scăzut pe fondul deprecierii monedei naţionale în raport cu dolarul american. De la 1 ianuarie, realul brazilian (BRL) s-a depreciat cu o treime faţă de dolar şi mai mult de jumătate din cădere a avut loc în martie.