Rusia a suspendat un acord care permite ca cerealele din Ucraina să circule din țări unde foamea este o amenințare din ce mai mare.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia a suspendat acordul privind cerealele din Marea Neagră până când cererile sale vor fi îndeplinite. “De fapt, acordurile privind Marea Neagră au încetat să mai fie valabile astăzi (luni 17 iulie a.c.). Din nefericire, partea din aceste acorduri privind Marea Neagră care privește Rusia nu a fost pusă în aplicare până în prezent, așa că efectul său a încetat." „Când partea din acordul cu Marea Neagră legată de Rusia va fi implementată, Rusia va reveni imediat la punerea în aplicare a acordului”, a spus Peskov.
În timp ce s-a plâns că restricțiile privind transportul și asigurările i-au împiedicat exporturile agricole, Rusia a livrat cantități record de grâu de anul trecut.
Potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA, transporturile de grâu ruseşti au atins maxime istorice în urma unei recolte mari, exportul s-a cifrat la 45,5 milioane de tone în anul comercial 2022-2023, cu un alt record de 47,5 mil. tone aşteptat în sezonul 2023-2024.
Suspendarea marchează încheierea unui acord pe care ONU și Turcia l-au intermediat vara trecută pentru a permite alimentelor să părăsească regiunea Mării Negre, după ce invazia Rusiei asupra vecinului său a agravat o criză alimentară mondială. Înţelegerea este creditată cu contribuția la scăderea creșterii prețurilor la grâu, ulei vegetal și alte produse alimentare.
De asemenea, decizia Rusiei a făcut ca prețurile grâului să crească cu aproximativ 3% la tranzacționarea din Chicago, la 6,81 dolari pe bushel.
Analiştii se aşteaptă la o creştere temporară a preţurilor la produsele alimentare la nivel mondial, deoarece Rusia si Brazilia au crescut exporturile de grâu şi porumb. Dar insecuritatea alimentară la nivel mondial este în creștere, deoarece țările în curs de dezvoltare se luptă și cu schimbările climatice, conflictele și crizele economice. Iar găsirea de furnizori în afara Ucrainei, ar putea ridica costurile.
Ucraina și Rusia sunt furnizori majori la nivel mondial de grâu, orz, ulei de floarea soarelui și alte produse alimentare la prețuri accesibile pe care se bazează țările în curs de dezvoltare.
Acordul cu cereale a oferit asigurări că navele care intră și ies din porturile ucrainene nu vor fi atacate, în timp ce un acord separat a facilitat circulația alimentelor și îngrășămintelor rusești.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski dorește să mențină Acordul în continuare, chiar și fără asigurările de siguranță ale Rusiei.
„Nu ne este frică”, a spus el. „Am fost abordați de companii care dețin nave că sunt pregătite să transporte cereale.”
Preşedintele turc, Repep Tayyip Erogan, a declarat că ministrul de externe al țării sale va vorbi cu omologul său rus și că speră că acordul va fi prelungit.
Inițiativa pentru cereale din Marea Neagră a permis ca trei porturi ucrainene să exporte 32,9 milioane de tone de cereale și alte alimente în lume, potrivit Centrului Comun de Coordonare (JCC) din Istanbul.
Rusia s-a plâns în mod repetat că acordul aduce beneficii în mare măsură națiunilor mai bogate. Datele JCC arată că 57% din cerealele din Ucraina au mers către ţările în curs de dezvoltare, principala destinație fiind China, care a primit aproape un sfert din alimente.
Acordul a fost reînnoit pentru 60 de zile în mai, dar în ultimele luni, cantitatea de alimente transportate și numărul de nave care plecate din Ucraina au scăzut, Rusia fiind acuzată că a împiedicat participarea altor nave.
Războiul din Ucraina a dus la creşterea preţurilor la mărfurile alimentare anul trecut și a contribuit la o criză alimentară globală legată și de alte conflicte, de efectele persistente ale pandemiei de COVID-19, de secete și de alți factori climatici.
Suspendarea acordului creează „instabilitate și incertitudine” pe piețele alimentare globale, care ar putea crește prețurile, dar și insecuritatea alimentară pentru națiunile vulnerabile care văd deja culturile compromise din cauza schimbărilor climatice
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a declarat în această lună că 45 de țări au nevoie de asistență alimentară externă, prețurile locale ridicate la alimente reprezintă „un motor îngrijorător al foametei”.
De asemenea, fiind cel mai mare furnizor de grâu din lume în acest moment, Rusia și-ar putea majora taxele la export, ceea ce „ar crește prețurile mondiale la cereale și ar permite Rusiei să finanțeze mai mult campania militară în Ucraina”, susţin unii analişti, remarcând că Moscova le-a ridicat deja puțin în această lună.
În ce priveşte România, fermierii sunt îngrijoraţi că vor avea de suferit de pe urma suspendării Acordului cu cereale din Marea Neagră. Se aşteptăm din nou la blocaje în Marea Neagră şi la porturile din Constanţa, preţuri scăzute şi aflux de cereale ucrainene ieftine şi mai proaste calitativ, într-o piaţă de concurenţă neloială.
Cât despre compensaţiile europene, promisiuni neonorate!
un articol de
Marian MUŞAT