Adama
AGRICOVER

Rapiță - cererea se mută în 2021, chiar dacă suprafaţa cultivată este în scădere

Publicat: 08 decembrie 2020 - 18:08
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5   | Print | Trimite unui prieten

În luna noiembrie producătorii au vândut cantități mari de rapiță din recolta 2020 la prețuri ridicate. Acum urmează o perioadă de calm, pe de o parte, deoarece stocurile s-au redus foarte mult și, pe de altă parte, deoarece prețurile nu ar mai putea crește în continuare din cauza slăbirii cotaţiilor forward la Bursa din Paris.

Analiştii pieţei estimează o cerere redusă, pe termen scurt, din partea procesatorilor şi care, în majoritatea cazurilor, va fi acoperită cel puțin până la sfârșitul anului 2020. În afară de aceasta, cererea pentru livrări s-a "mutat" pentru anul viitor.

Potrivit platformei Proteinmarkt.de, fermierii au slăbit ritmul tranzacţiilor forward pentru recolta 2021. Aceasta se datorează atât scăderii semnificative a prețurilor, dar și faptului că producătorii de rapiță nu doresc să "angajeze" cantități prea mari cu atât de mult timp înainte de recoltare. În cele peste şapte luni care mai sunt până la recoltare nimeni nu ştie care va fi evoluţia culturilor de rapiţă şi fermierii nu doresc să se găsească în imposibilitatea de a onora contractele.

În ultima săptămână din noiembrie preţul rapiţei a fost de 388 Euro/tonă, cu livrare în depozitul procesatorului, iar acest preţ s-a menţinut şi prima săptămână din decembrie. În aceeaşi săptămână, rapița din recolta 2021 era evaluată la 375 Euro/tonă, cu cca. 4 Euro/tonă mai puţin decât în săptămâna anterioară.

Uleiul de rapiţă

Prețul uleiului de rapiță are o tendinţă de scădere, deși rămâne încă la un nivel ridicat. În ultima săptămână din noiembrie uleiul de rapiţă era cotat la 900 Euro/tonă FOB, Hamburg, cu 60 Euro/tonă (sau 6%) mai puțin decât se cerea cu o săptămână în urmă. Această tendinţă se datorează cotaţiilor mai slabe ale rapiței, precum şi scăderii cererii pentru biodiesel. Se pare că achiziții masive din noiembrie au acoperit necesarul până la sfârșitul anului 2020, iar cererea de biodiesel este acum constantă. De asemenea, şansele unui nou val de achiziţii înainte de Crăciun au scăzut.

Din perspectivă săptămânală şi uleiul de soia are cea mai semnificativă scădere a prețului, până la 820 Euro/tonă FOB (Hamburg), mai puţin cu 85 Euro/tonă (sau 9,4%) comparativ cu săptămâna anterioară. Condițiile meteorologice bune din America de Sud care susțin așteptările unei recolte record de soia în Brazilia au determinat reducerea presiunii asupra preţului uleiului de soia pe piaţa mondială.

seminte-rapita_b

Suprafaţa cultivată cu rapiţă

Potrivit datelor comunicate de Comisia Europenă, suprafaţa cultivată cu rapiţă a scăzut din nou în sezonul 2020/2021. Analiștii UE estimează că suprafaţa semănată cu rapiţă în toamna anului 2020 a scăzut sub nivelul de anul trecut când s-au cultivat 5,2 milioane de hectare. Pentru comparație, media ultimilor cinci ani este de aproximativ 5,8 milioane de hectare cultivate cu rapiţă.

Campania de semănat din nordul Europei și Polonia a fost finalizată în condiții bune, chiar dacă precipitațiile abundente din prima jumătate a lunii octombrie au dus la inundarea multor suprafeţe. În acelaşi timp, seceta şi solul uscat a întârziat startul campaniei în Franța, Germania, România, Bulgaria și Regatul Unit. Apoi, ploile abundente de la jumătatea lunii septembrie a extins fereastra de însămânțare pentru soiurile târzii din Franța și Germania. În Germania, Comisia UE estimează că suprafaţa cultivată cu rapiță se va extinde ușor față de anul trecut. În schimb, în Franța și Marea Britanie atractivitatea cultivării rapiței a suferit din cauza scăderii randamentelor în ultimul sezon. În Europa de Sud-Est (Bulgaria, România și Ucraina) seceta a afectat, de asemenea, întreaga campanie de însămânțare, astfel încât se poate aștepta un nou declin al suprafeței cultivate cu rapiță pentru recolta din 2021.

Vizualizat: 2407 | Video Video 1 2 3 4 5 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

AMELIORARE RASE BOVINE! ASOCIAȚIILE CARE DEȚIN REGISTRELE GENEALOGICE PENTRU ANIMALE REPRODUCȚIE RASĂ PURĂ!

AMELIORARE RASE BOVINE! ASOCIAȚIILE CARE DEȚIN REGISTRELE GENEALOGICE PENTRU ANIMALE REPRODUCȚIE RASĂ PURĂ!

CREȘTEREA BOVINELOR. Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) a publicat pe site-ul oficial lista cu societățile de ameliorare recunoscute de autoritătea competentă, asociații care desfășoară programe de ameliorare cu animale de reproducție de rasă pură din specia bovină, astfel cum se menționează la articolul 7 alineatele (1) și (3) din Regulamentul (UE) 2016/1012.

APIA ȘI AFIR, O SINGURĂ AGENȚIE DE PLĂȚI!

APIA ȘI AFIR, O SINGURĂ AGENȚIE DE PLĂȚI!

DOCUMENT! S-a decis la Bruxelles! Un document emis de insituțiile europene din Bruxelles anunță astăzi că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) devin o singură agenție de plăți.

DIRECTOR DG AGRI: PLATA APIA SUPLIMENTARĂ PE HECTAR CU O ALOCARE DE PÂNĂ LA 600 MILIOANE EURO/AN!

DIRECTOR DG AGRI: PLATA APIA SUPLIMENTARĂ PE HECTAR CU O ALOCARE DE PÂNĂ LA 600 MILIOANE EURO/AN!

OFICIAL BRUXELLES! Fermierii români beneficiază în următorul exercițiu financiar, 2021-2027, de o plată suplimentară pe hectar pentru care se va aloca o sumă de până la 600 de milioane de euro pe an. Această plată se adaugă la plățile directe actuale. Este vorba despre eco-scheme, iar ce înseamnă aceste noi plăți explică Mihail Dumitru, directorul general adjunct al Directoratului pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, DG Agri, Comisia Europeană.

Argentina - export record de porumb

Argentina - export record de porumb

În perioada ianuarie-octombrie, Argentina a exportat 34,5 milioane de tone de porumb, în creștere cu 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019 şi un nou record, conform unui studiu al Bursei de cereale din Cordoba. Valoarea exporturilor de porumb în această perioadă a ajuns la 5,56 miliarde USD, în creștere cu 8% față de anul precedent.

Importurile chineze de soia ar putea ajunge la 100 de milioane de tone

Importurile chineze de soia ar putea ajunge la 100 de milioane de tone

După recordul de 95,54 de milioane de tone de soia importate, stabilit în 2017, China va ajunge anul acesta la aproape 100 de milioane de tone soia importate, potrivit datelor vamale oficiale. Astfel, în ciuda îngrijorărilor legate de reducerea cererii globale, pe fondul pandemiei Covid-19 și a tensiunii dintre SUA şi China, cel mai mare importator global de soia va atinge un nou record.

Grâu - Bursele slăbesc, exporturile continuă

Grâu - Bursele slăbesc, exporturile continuă

După o perioadă cu precipitaţii în câmpiile sudice la Statelor Unite şi în Rusia, atât la Bursa de la Chicago cât şi la cea din Paris, cursul grâului a cedat şi a intrat într-o scădere uşoară.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii