Adama
AGRICOVER

FCBR vrea o asociaţie transnaţională pentru negocierea preţului laptelui

Publicat: 02 mai 2012 - 13:39
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Crescătorii de vaci de lapte din România vor o asociaţie care să le permită să negocieze colectiv preţul laptelui cu procesatori

Programul pentru sectorul laptelui, aprobat în 2011 la nivelul UE şi în vigoare din 2012, permite constituirea unor asociaţii naţionale sau regionale care vor putea negocia maxim 33% din producţia de lapte a unui stat sau a unei regiuni printr-o singură formă.

Claudiu Frânc, vicepreşedinte al FCBR_b

Preşedintele FCBR, Claudiu Frânc, spune că reprezentanţii producătorilor de lapte din România discută, în prezent, cu reprezentanţi ai producătorilor din statele vecine posibilitatea constituirii unei asociaţii transnaţionale, care să reprezinte fermierii din mai multe state în relaţia cu companiile multinaţionale din sectorul procesării laptelui, asigurând astfel un preţ şi condiţii egale pentru fermierii români şi cei din alte state UE.

Preţuri şi condiţii egale pentru toţi fermierii din regiune

Asta ne dă legea voie să facem, să mergem să negociem până la 33 la sută din producţia naţională sub un singur contract pe care va trebui să îl respecte orice procesator care vrea să cumpere lapte, fără să fim acuzaţi de concurenţă neloială. Am fost în Cehia şi am avut o discuţie cu preşedintele Camerei Agricole din Cehia şi cu preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Fleckvieh, care este şi reprezentantul Cehiei la Copa-Cogeca şi la UE pe sectorul laptelui şi ne armonizăm împreună legislaţiile în aşa fel ca să putem, până la urmă, realiza chiar o asociaţie de negociere a preţului laptelui transnaţională.

Dacă vom reuşi să facem o asociaţie transnaţională, pentru că Friesland, Danone sunt şi în Cehia, şi în Polonia, şi în Ungaria şi în România, atunci, dacă fermierii din Cehia şi din Polonia au un preţ la lapte, şi fermierii din România vor avea acelaşi preţ şi aceleaşi condiţii. Aici avem o problemă între statele UE12 şi statele UE15, care nu prea vor să facă asta, dar vom colabora până la definitivarea legislaţiei şi ne vom armoniza principiile de acreditare a asociaţiilor şi cooperativelor care vor putea negocia. Am discutat deja cu conducerea Ministerului Agiculturii criteriile de bază pe care vor trebui să le îndeplinească asociaţiile care vor fi acreditate de statul membru, urmând să se facă propunerea de ordin de ministru pentru a putea fi publicat şi să începem această activitate. Şi la negocierea preţului la lapte vor putea intra doar asociaţiile locale cu reprezentare judeţeană şi naţională în sector”, a explicat Claudiu Frânc.

Etichetarea produselor

În etapa a doua, va trebui să vedem cum vom putea impune etichetarea produselor din lapte. Pe fiecare etichetă va trebui să fie trecută ţara în care s-a muls laptele, cantitatea de lapte crud, cantitatea de lapte praf şi altceva decât lapte.

Aceste elemente vor trebui să fie scrise obligatoriu pe etichetă, pentru ca acel consumator care consumă aceste produse să ştie ce mănâncă şi să eliminăm şi concurenţa neloială, pentru că vedeţi că anumite tipuri de caşcaval care nu au nici o urmă de lapte se vând la preţuri mult mai mici decât cele din lapte, fără să fie specificat undeva conţinutul produsului”, a adăugat preşedintele FCBR.

Vizualizat: 2780 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii