În primele 11 luni ale acestui an, China a importat 99,718 milioane de tone de cereale, în creștere cu 29,6% față de anul anterior. Regimul chinez păstrează un sistem de cotă tarifară pentru importurile de grâu, porumb și orez, ceea ce înseamnă că importul unei cantități specificate vor fi supuse unui tarif mai mic, în timp ce ceea ce depășeşte valoarea de referință va fi supusă unor tarife mai mari. Rata tarifară pentru porumbul importat în cadrul contingentului este de până la 1%, în timp ce tarifele la importurile care depășesc cota ar putea ajunge până la 65%.
Anul acesta, cota de import pentru porumb a Chinei a fost stabilită la 7,2 milioane de tone, după cum se arată în reglementările emise de Comisia Națională de Dezvoltare și Reformă din Beijing.
Din ianuarie până în octombrie anul acesta, importurile de porumb au atins 7,28 milioane de tone - fiind pentru prima dată când importurile de porumb chineze și-au depășit cota tarifară anuală. Cifra reprezintă, de asemenea, o creștere de 97,3% față de aceeași perioadă a anului trecut. Numai în octombrie, importurile de porumb au atins 1,14 milioane de tone, de peste 12 ori volumul din octombrie 2019. De asemenea, China a importat 92,8 milioane de tone de soia în perioada ianuarie - noiembrie, cu 17,5% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
La 1 decembrie, China a importat 100 mii de tone de orez din India, pentru prima dată după aproape 30 de ani, cu toate că sursele tradiţionale de aprovizionare sunt Thailanda, Birmania și Vietnam.
Creșterea importurilor de cereale ale Chinei sunt atribuite diferențelor de preț dintre piețele internaționale și cele interne, precum şi refacerii efectivelor de animale, în urma decimării populației de porci ca urmare a pestei porcine africane. Porumbul, grâul și soia sunt folosite atât în alimentaţia umană cât şi ca furaje pentru animale.
Cu toate acestea, unii analiști din piaţă consideră că recenta creștere a importurilor de cereale se datorează reducerii randamentelor culturilor interne ca urmare a inundațiilor masive din mai multe regiuni ale Chinei, care au durat de la începutul lunii iunie până la sfârșitul lunii septembrie a acestui an. Autoritățile chineze au negat anterior că ar fi existat o penurie de cereale, dar companiile agricole din China susţin contrariul.
Pe 19 octombrie, compania Xinliang Cereal and Vegetable Oils Industry Co. din provincia Jiangxi a difuzat online un comunicat prin care arăta că: „Randamentele la orez au fost puternic afectate de focarele de COVID-19 și de precipitațiile care au avut loc aproape pe tot parcursul sezonului de recoltare în principalele regiuni producătoare, ducând la o scădere bruscă de 30%”. Notificări similare au fost emise şi de către companiile Yangtze Greenland Industry Co. şi Jinyinfeng Grains Reserve Co., din provincia Hubei.