În perioada ianuarie-octombrie, Argentina a exportat 34,5 milioane de tone de porumb, în creștere cu 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019 şi un nou record, conform unui studiu al Bursei de cereale din Cordoba. Valoarea exporturilor de porumb în această perioadă a ajuns la 5,56 miliarde USD, în creștere cu 8% față de anul precedent.
Cel mai important "client" a fost Vietnamul care a preluat 22% din exporturile argentiniene de porumb în această perioadă, urmat de Egipt cu 10% și Algeria cu 9 %. Prețul mediu al porumbului exportat în primele zece luni ale anului 2020 a fost de 162 USD/tonă, cea mai mică valoare din ultimii 13 ani, în scădere cu 2% față de 2019 și cu 8 USD/tonă sub media ultimilor cinci ani.
Argentina a exportat şi 9,5 milioane de tone de grâu în primele zece luni ale anului, cu 11% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019. Brazilia a fost principala destinaţie, cu 41% din totalul exporturilor de grâu. Alte piețe de export importante au fost Indonezia (23%), Bangladesh (6%) și Thailanda (5%). Studiul Bursei din Cordoba arată că piețele internaţionale pentru grâul argentinian s-au diversificat în ultimii ani iar Brazilia şi-a redus constant importurile de grâu din Argentina după ce în 2014 prelua 95% din totalul exporturilor argentiniene.
În aceeaşi perioadă, Argentina a exportat 32 de milioane de tone de soia, în scădere cu 13% față de anul anterior, în timp ce valoarea exporturilor a totalizat 12,3 miliarde de dolari, în scădere cu numai 7% față de aceeași perioadă din 2019. Volumul exporturile de ulei de soia a crescut cu 3% comparativ cu aceeași perioadă din 2019. China a absorbit 81% din exporturile de soia, iar India și Egipt sunt cei mai mari importatori de ulei de soia din Argentina. Şrotul de soia are o piață mai diversificată, cele mai importante destinaţii fiind Vietnam și Indonezia, către care au fost livrate 17%, respectiv 8% din totalul exporturilor argentiniene.
Economia Argentinei depinde în mare măsură de exportul de cereale şi oleaginoase iar veniturile obținute sunt principala sursă de dolari SUA pentru creșterea rezervelor Băncii Centrale a țării. Din 2 decembrie, Ministerul Agriculturii a emis o rezoluție prin care obligă exportatorii de cereale să vândă pe piața valutară locală dolarii SUA obținuți din vânzarea de cereale într-o perioadă de 15 zile. În conformitate cu reglementările actuale ale Băncii Centrale, acei exportatori de cereale care nu respectă aceste regului ar putea pierde dreptul de export de cereale.