Adama
AGRICOVER

Acordul privind coridorul de cereale din Marea Neagră a fost prelungit

Publicat: 18 noiembrie 2022 - 08:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Inițiativa pentru transportul în siguranță al produselor agricole pe Marea Neagră a fost prelungită cu încă 120 de zile, s-a anunţat printr-o notă oficială a ONU la Istanbul, iar garanţii acordului rămân doar Organizația Națiunilor Unite și Turcia. 

Pe lângă prelungirea cu doar 120 de zile a "coridorului de cereale", s-a confirmat, de asemenea, că portul Mykolaiv nu a fost inclus în acord, deşi Ucraina a făcut apel cu o propunere de prelungire a inițiativei pentru cel puțin un an și de includere a portului Mykolaiv în această inițiativă.

ONU a confirmat şi că "este pe deplin angajată în eliminarea obstacolelor rămase în calea exportului de alimente și îngrășăminte din Federația Rusă", aşa cum se arată în nota oficială.

Ministerul ucrainean al Infrastructurii a transmis că au fost furnizate contrapărților propuneri de îmbunătățire a eficienței pentru activitatea coridorului. Printre măsurile care au fost discutate de către participanții la negocieri s-a numărat îmbunătățirea procesului de inspecție şi propuneri de creștere a numărului de echipe. În momentul de față, se constată o aglomerare de nave care așteaptă inspecțiile de intrare și ieșire în Istanbul. După ce Rusia a ieșit din acord în octombrie, părțile rămase au mărit numărul de echipe de lucru la 10, iar aceste măsuri au permis echipelor să inspecteze până la 40 de nave pe zi.

Un alt element discutat în cadrul negocierilor a fost eliminarea cerinței de a inspecta navele care părăsesc Marea Neagră. Autoritățile ruse au solicitat aceste inspecții pentru a se asigura că navele nu transportă din Ucraina echipamente militare sau alte bunuri de război.

Nave cereale_b

Peste 11 milioane de tone cereale au trecut prin "coridorul" martim

De la semnarea acordului, în iulie, Ucraina a exportat aproximativ 11,1 milioane de tone de produse agricole către 38 de țări, inclusiv 4,6 milioane de tone de porumb, 3,1 milioane de tone de grâu și aproximativ 730.000 de tone de ulei de soia.

Acțiunile militare pe scară largă din Ucraina au dus la întreruperea lanțurilor de aprovizionare, la o scădere bruscă a exporturilor de cereale şi la o creștere semnificativă a prețurilor mondiale. În aceste condiţii, importanța transportului maritim nu poate fi subestimată, iar fără export producția agricolă ucrainiană devine de fapt nerentabilă.

Cea mai mare parte a exporturilor din Ucraina se face prin portul din Odesa. Accesul limitat la porturile de la Marea Neagră și Marea Azov conduce la dezvoltarea de noi terminale de export atât la granița terestră vestică a Ucrainei, cât și în porturile Izmail și Reni. În acelaşi timp, companiile internaționale utilizează în mod activ capacitățile portuare din România şi Bulgaria.

Vizualizat: 2196 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Criză îngrășăminte: Ce a propus Comisia Europeană și ce vor fermierii!

Criză îngrășăminte: Ce a propus Comisia Europeană și ce vor fermierii!

Comisia Europeană nu oferă soluții pe termen scurt la problema disponibilității și prețului îngrășămintelor agricole, consideră fermierii europeni.

Câți bani a plătit UE României în ultimii nouă ani doar prin PNDR!

Câți bani a plătit UE României în ultimii nouă ani doar prin PNDR!

Ministerul Agriculturii anunță că a transmis la Bruxelles o solicitare pentru decontarea a peste un sfert de miliard de euro, bani plătiți fermierilor români, prin PNDR 2020, în ultimele trei luni și jumătate.

România, a doua creştere din UE în ceea ce priveşte valoarea producţiei agricole

România, a doua creştere din UE în ceea ce priveşte valoarea producţiei agricole

Într-un an cu producţii record, cum a fost 2021, România a înregistrat o creştere de 25,5% a valorii producţiei agricole, fiind depăşită doar de Bulgaria între statele membre ale Uniunii Europene.

Ordin MADR: Tarife mai mari plătite de fermieri și firme!

Ordin MADR: Tarife mai mari plătite de fermieri și firme!

Fermierii vor plăti prețuri mai mari pentru efectuarea testelor de calitate și pentru certificarea semințelor și a materialului săditor, propune Ministerul Agriculturii.

Ajutorul de 1.500 lei/ha, aprobat de Guvern!

Ajutorul de 1.500 lei/ha, aprobat de Guvern!

Ministerul Agriculturii anunță că Guvernul a aprobat, în ședința din 17 noiembrie 2022, Ordonanța de urgență care prevede acordarea despăgubirilor de secetă către fermieri pentru culturile înființate în toamna anului 2021.

USDA: Cât vor fi producția mondială și stocurile de grâu în acest sezon!

USDA: Cât vor fi producția mondială și stocurile de grâu în acest sezon!

Care sunt cele mai recente estimări ale Departamentului american al Agriculturii (USDA) privind producția mondială și stocurile de grâu la finalul acestui sezon. 

Ucraina va recolta mai puţin porumb

Ucraina va recolta mai puţin porumb

În plin război, fermierii ucrainieni au recoltat în acest sezon 36,1 milioane de tone de cereale, cu un randament mediu de 4,24 t/ha. Ca urmare a invaziei ruse și a ocupării temporare a unor teritorii care, de obicei, prezentau randamente ridicate, producţia medie de porumb estimată a se obţine în Ucraina în acest sezon este de 5,83 tone/ha, cu cca. 17% mai mică față de sezonul precedent. Prin urmare, cu 66% mai puțin porumb a fost recoltat și se află în silozuri, comparativ cu aceeași dată a anului trecut (9,6 milioane de tone, față de 28 milioane de tone la aceeaşi dată a anului trecut).

Rusia a suspendat acordul privind exportul maritim de cereale din Ucraina

Rusia a suspendat acordul privind exportul maritim de cereale din Ucraina

Rusia și-a suspendat participarea la "Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră", acordul prin care începând din iulie s-au deschis porturile ucrainene pentru exportul de produse agricole. Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă (29.10.2022) că va opri participarea în cadrul acordului, invocând represalii pentru "actul de terorism" al Kievului împotriva navelor de război rusești. De asemenea, Rusia a transmis că suspendă acordul pentru un "termen nedeterminat", deoarece nu poate "garanta siguranța navelor civile" care călătoresc în cadrul pactului.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii