3 minute de citit

Preț corect de achiziție miei export între 20 de lei/kg și 22 de lei/kg!

Prin sate au început deja să umble achizitorii, pentru că cei mai mulți exportatori colaborează cu ferme care achiziționează miei de la crescători. Animalele ajung să treacă și prin trei mâni înainte de a fi îmbarcate pe vapor, dezvăluie Constanța Ștefan, președinta Asociației Crescătorilor de Animale „Țara Loviștei”, pentru adevărul.ro

Necazul este însă că, pentru a se face plata efectiv, crescătorii așteaptă ca animalele să fie livrate și exportatorul să-și banii, pentru a remite sumele pe circuit. În această perioadă prețul de achiziție este de aproximativ 20 lei/kg, miei de până la 15 kg. Un preț corect, spune Ștefan, ar fi între 20 și 22 lei/kg, prețul care le-ar permite și crescătorilor să supraviețuiască și le-ar conveni și cumpărătorilor. Doar că la consumatorul final probabilitatea de a cumpăra cu acest preț e foarte mică, pentru că puțini crescători vor ajunge să vândă efectiv în piețe și târguri în care se organizează sectoare de sacrificare.

„Prețul corect ar fi acesta, de 22 lei, și pentru cei mari. Și atunci ar fi loc pentru toată lumea. Și omul ar putea să-și vândă în așa fel ca să-și acopere prețul de cost și cel care cumpără ar putea fi și el în câștig. (…) Am vrut să se unească fermierii și să nu mai dea fără bani. Problema e că fiecare are nevoile lui, nu pot să știi. Și speră că-i dă banii. Dar sunt oameni care nu și-au încasat banii de luni de zile, chiar și de anul trecut”, mai spune Ștefan.

miei-romania_b

Din ce în ce mai des apar acum mesaje care îi îndeamnă pe crescători să „pună mâna pe bani” dacă li se propune achiziția cu 18 lei/kg, dar cu plata pe loc. Mai grav, sunt achizitori dispuși să cumpere animalele și fără acte, ceea ce este un pericol, consideră Constanța Ștefan.

„Toți cei care cumpără fără acte sunt periculoși. Chiar dacă dau banii jos și într-un fel îi ajută pe ciobani. Dar sunt periculoși, pentru că aici, în fermele acestea, se pot întâmpla multe. Și din fermele din acestea a plecat necazul și anul trecut”, a mai spus Ștefan.
Conform estimărilor Constanței Ștefan, la crescătorii de animale sunt aproximativ 8 milioane de miei, în toată țara, pe care fermierii trebuie fie să-i întrețină, fie să-i comercializeze la un preț bun pentru a-și menține ferma profitabilă. 20-30% vor fi reținuți pentru întinerirea șeptelului, însă restul trebuie vânduți. Cel mai profitabil pentru fermieri, dacă prind un preț bun, ar fi să-i vândă de Paște, pentru că ulterior ar putea produce cantități mai mari de lapte și brânză pe care să le pună pe piață. Cei care nu reușesc să-i vândă mai au o șansă până toamna. În continuare sunt achizitori care lucrează pentru exportatori, însă această variantă prezintă pericolul amintit anterior, banii fiind recuperați cine știe când.

În 2024 li s-au promit, din partea Ministerului Agriculturii, crescătorilor de oi trei măsuri de sprijin, pentru ca în cele din urmă, a mai precizat Constanța Ștefan, să fie emis un singur act normativ. Condițiile stabilite le permit însă la mai puțin de 10% dintre crescători să solicite acest sprijin. (sursa: adevarul.ro)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →