Agricultorii nu ştiu dacă să se bucure sau nu, la sfârşitul acestei veri, având în vedere regimul hidrologic care a fost, pe de o parte, propice recoltării, dar pe de altă parte, a afectat înfiinţarea culturilor de toamnă.
Tulcea. Fermierii se arată îngrijoraţi de condiţiile agrometeorologice din ultimul timp şi susţin că această perioadă de secetă va duce la scăderea cu 50% a suprafeţelor cultivate cu rapiţă.
Rapiţa este cultura care va avea cel mai mult de suferit, perioada optimă de însămânţare a acesteia fiind la limită. „În câteva zile depăşim perioada optimă de cultivare a rapiţei, dar campania de înfiinţare a culturilor nu se poate desfăşura. Anul acesta, în judeţ am avut 26.000 de hectare de rapiţă, iar anul viitor cred că suprafaţa cu rapiţă se va reduce la 50%, din cauză că nu avem condiţii pentru semănat”, a afirmat Ion Bălan, preşedintele Ligii Fermierilor din judeţul Tulcea.
„Seceta este generator de probleme”
Potrivit fermierului tulcean, Florentin Ion, „Seceta este generator de probleme. Pe lângă faptul că nu putem înfiinţa nici un metru de cultură de rapiţă, vom semăna grâul şi orzul în praf şi vom aştepta ploaia. Odată cu seceta, îşi fac apariţia şi dăunătorii, mult mai agresivi”, ne-a spus agricultorul, deţinător a peste 400 ha teren agricol. „Va fi nevoie de precipitaţii de minim 30-35l/mp, pentru a avea o răsărire a culturilor, cel puţin uniformă, pentru că pierderi vor fi oricum”, a adăugat acesta.
Vaslui. Lipsa precipitaţiilor din ultima perioadă, în judeţul Vaslui, lipsă care, la momentul potrivit a fost benefică pentru încheierea secerişului la grâu, orz şi rapiţă, acum a afectat arăturile şi semănatul culturilor de toamnă, în special al rapiţei.
Modul în care a evoluat fenomenul de secetă, în ultimele două luni, a creat probleme majore în campania de pregătire a terenurilor agricole din județul Vaslui, şi implicit înfiinţării culturilor de toamnă. „Din totalul de suprafaţă de 22.455 ha, programată pentru semănarea rapiţei pentru ulei, în prezent, s-a realizat doar 47%, respectiv pe o suprafaţă de 10.456 ha. În acelaşi timp, condiţiile atmosferice sunt excelente pentru recoltatul altor culturi, cum ar fi floarea-soarelui, unde s-a cules 40% din suprafaţa totală de 41.291 ha, producţia medie obtinută, până în prezent, de 2.050 kg/ha, fiind mai mare faţă de anii trecuţi.”, a declarat Mihai Ardeleanu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Vaslui.
Călăraşi. Condiţiile meteo din această perioadă, caracterizate prin temperaturi ridicate dar şi lipsa precipitaţiilor ameninţă culturile de rapiţă şi orz.
,,Seceta afectează culturile de anul acesta, în special pe cele de rapiţă, dar şi pregătirea solului pentru culturile de orz, iar dacă în următoarea săptămână nu va ploua vom întâmpina mari probleme atât la semănat cât şi la răsăritul culturilor agricole” , a declarat pentru voces campi, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Călăraşi, Daniel Obadă.
Până în prezent au fost semănate doar 20% din cele 100.000 de hectare de teren agricol.
Mureş. Şi în Mureş, lipsa precipitaţiilor a afectat serios sectorul agricol. „Legumele sunt aproape ofilite, iar porumbul a ajuns mult prea repede la maturitate, fiind necesară recoltarea lui cu trei săptămâni în avans. În acelaşi timp este practic imposibil să se facă arături în judeţul Mureş iar cultura rapiţei de anul viitor este pusă în pericol”, a spus şeful Direcţiei Agricole Mureş, Liviu Timar.
„Dacă seceta se va prelungi, ar putea fi afectată cultura orzului şi chiar a grâului”, a adăugat acesta, în timp ce meteorologii spun că nu va ploua nici în următoarele zile, în zona centrală a Transilvaniei.
Galaţi. Reprezentanţii Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală Galaţi monitorizează recoltele semănate în primăvară dar şi procesul de însămânţare care ar trebui să aibă loc în această perioadă.
Seceta care a lovit zona de sud-est a ţării pune însă piedici semnificative producătorilor agricoli în vederea efectuării lucrărilor de toamnă. „Am semănat până acum 12.500 de hectare de rapiţă din totalul de aproape 20.000. Sunt mari probleme aici. Nu se pot face arăturile, nu se poate semăna din cauza secetei. Deocamdată la grâu nu sunt mari probleme în acest sens. Încă nu este întârziată semănarea. Dar dacă seceta persistă o să fie şi aici mari probleme”, a declarat Profira Onode, directorul DADR Galaţi.
Timiş. Seceta a redus producţia de porumb, prognozată în primăvară, când cultura porumbului a pornit foarte bine. „Cultura a pornit viguros şi până în iulie a avut şi destulă apă, aşa că sperăm într-o recoltă medie de 4 – 4,5 tone boabe/ha. Nu avem încă suficiente date despre valorificarea porumbului, deocamdată nu au apărut oferte concrete, doar preţuri care se vehiculează, de 60 – 65 de bani pe kilogram”, a declarat Nicolae Oprea, secretarul Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş.
Cu toate acestea, vremea secetoasă şi temperaturile excesive din ultimele luni au dus la o coacere forţată şi la un minus de 10-15 la sută din producţie, spun specialiştii.