Culturile de porumb din unele zone ale ţării au fost afectate de seceta prelungită din acest an. Producţia la hectar ar fi putut fi totuşi bună, dacă hibrizii ar fi fost compatibili cu zona de cultură, iar tehnologia ar fi fost aplicată corespunzător, spun specialiştii.
Fermierii spun că precipitaţiile au fost insuficiente pentru dezvoltarea culturii, acestea lipsind tocmai în perioada formării rodului şi a umplerii boabelor.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Maramureş, anul acesta ar trebui să se înregistreze o producţie medie în judeţ de 3.500kg/ha. În acest an, porumbul s-a făcut destul de bine, cu toate că seceta a diminuat şi mărimea ştiuleţilor, însă, în anumite locuri, în special în jurul apelor, ştiuleţii sunt foarte frumoşi.
Rotaţia culturilor, necesară pentru obţinerea unor producţii mai bune
Apariţia Diabroticii, o insectă care a distrus porumbul, se datorează neefectuării rotaţiei culturilor. Aceasta a afectat semnificativ producţiile de porumb la hectar.
Unii fermieri ar fi obţinut până la 9.000-10.000 kilograme boabe la hectar, dar în condiţiile actuale aceştia vor avea cel mult 7.000 kilograme. „Am 100 ha de porumb şi în maxim trei săptămâni încep recoltatul. Cu toate că părea a fi o producţie mai mare în acest an decât în 2010, nu cred că va fi aşa. Dacă nu se face rotaţia culturilor vom avea în continuare probleme. Ştiuleţii vor fi sterili, iar tulpina se va distruge în continuare (apare cunoscutul gât de lebădă). Dacă nu se iau măsuri pentru ca proprietarii de exploataţii agricole să fie obligaţi să facă rotaţie la culturi, nu vom avea porumb şi nici Diabrotica nu va disparea. Am spus aceasta de mai multe ori, dar noi, specialiştii, nu suntem ascultaţi. Suntem o turmă fără păstori”, a spus Ioan Matieş, unul dintre marii fermieri maramureşeni, potrivit informaţiazilei.ro.
În acest an, în judeţul Mararmureş, s-au semănat circa 18.000 hectare de porumb, suprafată care se menţine în ultimii doi ani, însă a scăzut în ultimii zece ani.
Lipsa tehnologiei, animalele sălbatice şi furturile diminuează recoltele fermierilor
Din păcate, nu doar neaplicarea rotaţiei culturilor diminuează producţia de porumb, ci şi tehnologia necorespunzătoare folosită. Pe lângă acestea fermierii mai întâmpină probleme la culturile de porumb, din cauza porcilor mistreţi, care atacă în fiecare an culturile, în special în zona pădurilor. Nici furtul din lanuri nu este de neglijat.
Zilele acestea, fermierii care au cultivat porumb timpuriu au început recoltatul. Producţii mari vor avea cei care respectă tehnologia de producţie şi cei care au loturi experimentale cu hibrizi productivi şi care se pretează climatului din fiecare zonă.