Fermierii se ocupă, în această perioadă, de recoltarea culturilor de porumb realizate în primăvară. În paralel cu acţiunile de recoltare la porumb şi florea-soarelui se lucrează şi la eliberarea terenurilor de resturile vegetale, respectiv pregătirea acestora pentru înfiinţarea noilor culturi.
Odată cu strângerea recoltei din câmp, agricultorii fac estimările privind producţia la hectar, calculează diferenţa faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atât cantitativ, cât şi calitativ şi vin cu rezultatele.
La Vâlcea, producţia medie de porumb - 6.500 kg/ha
Producţia de porumb din acest an va fi superioară celei din 2010, ridicându-se la 6.500 kg/ha, a declarat şeful DADR Vâlcea, ing. Florin Bădele.
Aflaţi la jumătatea recoltatului, fermierii estimează producţii superioare celor din anii trecuţi. „Suntem la jumătatea recoltatului, dar estimăm că în această toamnă vom avea o producţie la porumb de 6.500 kg/ha, faţă de anul trecut când s-a cifrat în jurul valorii de 4.000 de kg. Judeţul Vâlcea are cultivat cu porumb o suprafaţă de 41.000 de hectare, dar din cauza reliefului nu am putea spune că sunt suprafeţe întinse ca în câmpie, ci mai mult loturi individuale şi suprafeţe care nu depăşesc 10 ha. Există şi doi producători care însă au suprafeţe cultivate cu porumb de 50 de hectare”, a precizat Bădele, citat de agerpres.
Zonele cultivate cu porumb sunt preponderent în sudul judeţului - regiunea Drăgăşani şi Bălceşti.
Şeful DADR susţine că doar o mică parte va fi scoasă pe piaţă sau vândută agenţilor economici din panificaţie, deoarece aici producţia de porumb va fi folosită cu precădere în gospodăriile proprii.
Agricultorii mehedinţeni au producţii sub media celor de anii trecuţii
Recolta de porumb şi floarea-soarelui a mehedinţenilor a fost adusă în hambare în proporţie de peste 80% . Specialiştii din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Mehedinţi au spus că producţiile cele mai mari s-au înregistrat în zona de sud a judeţului.
Cu toate acestea, potrivit Direcţiei pentru Agricultură Mehedinţi, recolta din toamna aceasta putea fi mult mai bună, dacă temperaturile ridicate din timpul verii şi lipsa apei nu ar fi afectat culturile. „Până la această dată atât porumbul, cât şi floarea-soarelui s-au recoltat de pe 80% din suprafaţa ocupată cu aceste culturi. La porumb s-a obţinut o producţie medie de 4000 kg boabe/hectar, iar la floarea-soarelui o producţie medie de 1500 kg/ha. Vorbim de producţii medii pentru că în sudul judeţului s-au obţinut şi producţii mai mari (6000 kg boabe/ha la porumb, în zona Dîrvari şi 3000 kg/ha la floarea-soarelui) acolo unde au fost aplicate tehnologiile de cultură în mod corect şi unde Dumnezeu a fost darnic şi a «irigat» culturile. Oricum, producţiile înregistrate anul acesta sunt sub media producţiilor de anul trecut, având în vedere că au fost înregistrate perioade mari de secetă”, a declarat, pentru informatiadeseverin.ro, Monica Lungu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură Mehedinţi.
Potrivit acesteia, concomitent cu recoltatul, se lucrează şi la eliberatul terenului de resturile vegetale, cât şi la arăturile pentru însămânţările din toamna aceasta. În acest sens au fost eliberate de resturile vegetale peste 44.000 ha, iar pe 9.000 de hectare sunt deja efectuate arăturile pentru însămânţările de toamnă, lucrările fiind în curs de exectutare.