Portugalia şi Spania şi-au extins suprafeţele cultivate cu porumb modificat genetic, pentru a compensa pierderile rezultate în urma atacurilor de Ostrinia nubilalis, un dăunător foarte agresiv, cunoscut şi sub denumirea populară de sfredelitorul porumbului.
În Portugalia, suprafaţa cultivată cu soiul MON 810 (Monsanto), una din cele două varietăţi de porumb transgenic aprobate pe teritoriul Uniunii Europene, a crescut anul acesta cu 50 la sută, ajungând la 7.300 hectare. Pe de altă parte, în Spania, suprafaţa s-a mărit cu 4,7%, până la 80.200 hectare, reprezentând mai mult de 20 procente din suprafaţa totală însămânţată cu porumb.
Creşterile au fost puse pe seama invaziei declanşate anul trecut de sfredelitorul porumbului, o molie a cărei larve distrug tulpina cerealelor, atacuri la care seminţele Monsanto sunt rezistente. Spania cultivă încă din anul 1998 porumb modificat genetic rezistent la Ostrinia nubilalis.
Cu toate acestea, culturile modificate genetic reprezintă doar o mică parte din producţia de porumb a Uniunii Europene, fiind „limitate de opinia publică ostilă”, aşa cum se arată într-un raport al Departamentului American de Agricultură. În prezent, suprafaţa totală cultivată cu porumb în statele membre UE este de 8,6 milioane hectare.
Spania, alături de Polonia, ţări dependente de importurile de cereale pentru furaje, au o politică permisivă în ceea ce priveşte organismele modificate genetic. La polul opus se află Austria, Grecia, Ungaria şi Italia, care au manifestat ostilitate faţă de culturile biotehnologice.