Porumbul modificat genetic, cunoscut ca MON 810, a fost cultivat în judeţul Brăila, în anul 2011, conform Ordinului 237/2006, pe o suprafaţă de peste 263,60 hectare, potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Brăila, Traian Cişmaş.
„Anul acesta au fost autorizaţi 11 producători de plante modificate genetic, pentru o suprafaţă de 263,60 ha, cultivată cu porumb modificat genetic. S-au semănat 262,68 ha pentru o suprafaţă de 1,58 ha porumb OMG în scop experimental şi 261,10 ha porumb OMG, în scop de producere sămânţă”, a declarat, pentru Agerpres, Traian Cişmaş.
Soia modificată genetic – cultură interzisă în UE
Anul acesta, s-a admis cultivarea plantelor modificate genetic (OMG), excepţie făcând soia, care rămâne o cultură interzisă pe întreg teritoriul Uniunii Europene, la livrarea producţiei cultivatorii fiind obligaţi să menţioneze clar pe documentele care însoţesc marfa şi pe etichete că produsul este „modificat genetic”, precum şi codul unic de identificare al organismului modificat genetic, în conformitate cu prevederile legale.
„La toţi cultivatorii de porumb OMG a fost verificat modul în care respectă asigurarea coexistenţei culturilor modificate genetic cu cele ecologice sau convenţionale şi s-a constatat respectarea prevederilor legale”, a completat Cişmaş.