Mulţumiţi de vremea prielnică şi de producţii, agricultorii preferă depozitarea grâului, decât vânzarea din câmp, imediat după recoltare.
La Călăraşi, grâul se recoltează de câteva zile, iar fermierii nu contenesc lucrările, până nu se vor vedea cu recolta la adăpost. Cu toate că a început recoltarea doar de trei zile, pe o suprafaţă de 30 ha, fermierul George Bălan speră ca la următoarele 190 ha să crească producţia. “Am recoltat doar 30 de hectare de grâu, cu umiditate sub 14%, doar grâu panificabil, producţii bune, dar nu mă pot pronunţa încă”, ne-a spus acesta.
Producătorul agricol nu intenţionează să vândă producţia, ci va da spre compensare o parte din grâu, iar cealaltă parte o va depozita. “La preţul acesta, de 0,50 - 0,60 lei/kg, mai bine îl mai ţin; am magazie, îl voi ţine acolo”, a adăugat fermierul din Călăraşi.
Grâul furajer spre vânzare, cel pentru panificaţie spre depozitare
Aflaţi chiar la recoltat, agricultorii ne-au spus exact cum stă situaţia în câmp. Astfel că, la Ilfov, atât grâul furajer cât şi cel pentru panificaţie, au intrat în buncărul combinei în condiţii foarte bune. „Sunt chiar la recoltat acum, am 70 ha de grâu de recoltat, o parte grâu furajer şi o parte pentru panificaţie. Recoltăm la umiditate între 14-16%, şi estimativ producţiile sunt de 4000-5000 kg/ha”, ne-a spus Vasile Ilie, fermier din judeţul Ilfov.
Majoritatea fermierilor procedează astfel. „Vom vinde o parte din grâul furajer pentru a ne plăti inputurile, iar cea mai mare parte o vom depozita şi vom aştepta. Să vedem cum fluctuează preţul, pentru că acum este în jur de 0,58-0,60 lei/kg şi nu putem vinde”, a precizat acesta.
Un preţ de 140 euro/tonă ar acoperi costurile de producţie şi ar aduce şi un mic profit, consideră Vasile Ilie.
La fel stă situaţia cu valorificarea recoltei şi la Giurgiu. Aici, producătorii agricoli sunt nemulţumiţi de preţurile mult mai mici decât s-ar fi aşteptat. Fermierul Marian Ionel nu a primit mai mult de 0,55 lei/kg, bani care, la producţiile înregistrate până acum, de 2800-3000 kg/ha, nu îi vor ajunge nici să îşi acopere cheltuielile. „Recoltăm şi acum la grâu, pe o suprafaţă de 200 de hectare, dar suntem dezamăgiţi atât de producţie (2800-3000 kg/ha), cât şi de preţuri (0,55 lei/kg). Culturile şi-au sistat dezvoltarea din cauza secetei, grâul este de calitate proastă, deci nu-l putem valorifica decât ca şi grâu furajer”, a afirmat acesta.
În situaţia actuală, agricultorul nu îşi poate acoperi nici costurile de producţie. Cât despre înfiinţarea altor culturi, previziunile sunt şi mai sumbre: „Preţul la grâu este mai mic decât la orz, cum este posibil? Cu 0,55 lei/kg, voi avea încasări mai mici decât cheltuielile din acest an”, a concluzionat acesta.
Explicaţii pentru preţul mic al grâului
Explicaţia preţurilor mici practicate la recoltare a venit din partea Staţiunii de Cercetare Agricolă Teleorman. Ion Popovici, inginer şef la staţiune, ne-a spus că preţurile mici se formează atât în context internaţional cât şi la faţa locului. „Întotdeauna la recoltare scade preţul grâului. Asta pentru că fermierii se confruntă cu situaţia în care nu îşi pot depozita recolta. În acest context, apar cei care pot profita de situaţie şi oferă fermierului constrâns un preţ mic. În acest an, preţul a mers cu 0,70 lei/kg, dar a scăzut la 0,65 şi e în scădere”, a spus acesta.
Potrivit lui Popovici, la SCDA Teleorman se recoltează grâul pe o suprafaţă de 1650 ha, cu producţii, în medie, de 6200-6300 kg/ha. Umiditatea la care se recoltează este sub 14%, iar glutenul peste 24%. Grâul este certificat pentru a fi utilizat drept sămânţă şi toată recolta se depozitează, se triază, se aerează, apoi se tratează şi se pune în saci. Totul se face în spaţiile de depozitare pe care le deţine Unitatea.