Seceta dă mari bătăi de cap agricultorilor gorjeni. Aceştia au început demarat lucrările de recoltare a porumbului, seceta accelerând ritmul acestuia de coacere. După recoltare, agricultorii se pregătesc şi de însămânţarea terenurilor, însă pământul este prea uscat pentru a fi posibile lucrările de toamnă.
În judeţul Gorj există aproximativ 60.000 de hectare de teren cultivat cu porumb, iar 32% din această suprafaţă a fost deja recoltată. Anul acesta, producţia de porumb şi cereale păioase a fost foarte bună comparativ cu alţi ani.
„În medie, în 2011 s-au recoltat patru tone de boabe la hectar. Producţia este destul de bună. La grâu am avut în medie 3,5 tone la hectar, fiind cea mai bună producţie din ultimii trei ani. A fost înregistrată o creştere de 30%”, a spus, pentru gazetadesud.ro, Ion Popescu, directorul DADR Gorj.
Rapiţa va fi cultivată „la risc”, dar şi grâul este ameninţat de secetă
Din cauza secetei din ultima perioadă există riscul să fie depăşită perioada optimă de însămânţare a păioaselor, rapiţa fiind deja în această situaţie. Terenul s-a tasat şi a fost îngreunată efectuarea arăturilor în vederea însămânţării culturii de cereale păioase.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj, seceta prelungită creează mari probleme și la însămânţarea grâului.
Până la această dată au fost efectuate arături doar pe aproximativ 2.400 de hectare. „Sunt probleme cu aratul pentru însămânţările de toamnă. La rapiţă a fost deja depăşit termenul de însămânţare. La grâu mai avem timp până pe 20 octombrie. Este prea uscat terenul, nu se poate ara şi nici semăna”, a mai afirmat Ion Popescu.