Producţiile agricultorilor au fost, până acum, pe măsurile aşteptărilor, în majoritatea zonelor ţării. Recolta bogată la orz, grâul de bună calitate şi producţiile promiţătoare la porumb şi floarea soarelui au adus prilej de bucurie fermierilor. Seceta din ultima perioadă, însă, umbreşte succesul acestora.
Recoltarea la floarea-soarelui este pe final, iar producţiile fluctuează de la o zonă la alta a ţării.
Cluj: Producţia de floarea-soarelui mai mare cu 732 tone, în 2011
În acest an, producţia de floarea soarelui la nivelul judeţului Cluj a crescut cu 732 tone, faţă de anul precedent.
Astfel în 2010, în judeţul Cluj, suprafaţa totală cultivată cu floarea soarelui a fost de 1334 ha, iar producţia totală obţinută a fost de 2325 tone, însemnând o medie de 1742 kg/ha.
Producţia medie este de 1845kg/ha
Conform datelor furnizate de către Direcţia pentru Agricultură a judeţului Cluj, în acest an producţia estimată la această cultură este de 3057 tone, ceea ce înseamnă o medie de 1845 kg pe hectar, la cele 1657 hectare cultivate, scrie cluj-am.ro.
Teleorman: Producţia de floarea-soarelui s-a diminuat treptat
După ce în prima parte a culesului, care a început în ultima decadă a lunii august, recolta se apropia de o medie de 2.200 de kg/ha, producţia medie de floarea soarelui în judeţul Teleorman s-a diminuat la 1.850 kg/ha.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură Teleorman, Stelian Găină, a declarat că lucrarea este în curs de finalizare, în acest an fiind cultivate 87.960 de hectare de floarea soarelui, cu aproximativ 18% mai mult decât în 2010.
Seceta din septembrie a afectat şi cultura de floarea-soarelui
Diminuarea recoltei de floarea soarelui în Teleorman a fost determinată şi de temperaturile ridicate din septembrie, care au condus la uscarea rapidă a seminţelor.
Cu toate acestea, producţia de floarea soarelui este mai bună, comparativ cu cea obţinută în anul trecut, la această cultură.
Anul acesta, în Teleorman s-au realizat recolte medii superioare la: grâu - 3.922 kg/ha, orz - 3.881 kg/ha, orzoaică - 3.543 kg/ha şi la rapiţă - 2.217 kg/ha.