Canicula din luna iulie a afectat culturile agricultorilor cărăşeni, care, chiar şi după câteva zile cu ploi, nu vor mai putea obţine în această toamnă producţia pe care au avut-o în anii trecuţi.
32.000 ha cu porumb şi 6.000 ha cu cartofi afectate de secetă
”Cerealele şi legumele, care nu au fost încă recoltate, au avut de suferit de pe urma secetei. Astfel, culturile de porumb, circa 32.000 de hectare în judeţ, floarea soarelui, aproximativ 5.400 de hectare, cartofii cultivaţi pe 6.000 de hectare şi cele aproape 900 de hectare de cultură de rapiţă sunt, în parte, compromise”, a declarat Mariana Brujan, şef serviciu în cadrul Direcţiei pentru Agricultură (DADR) Caraş-Severin, citată de Agerpres.
Culturile de porumb şi cele de cartof sunt cele mai grav afectate de secetă şi de temperaturile ridicate. “Pentru constatarea pagubelor produse de secetă s-au făcut deplasări ale comisiilor în zonele Vermeş, Berzovia şi Măureni. Din constatările făcute la noi în judeţ, au fost afectate serios 300 de hectare de porumb, care aparţin unei societăţi comerciale, iar cartofii s-au oprit din vegetaţie”, a precizat Mariana Brujan.
Păioasele au scăpat de caniculă: 3.500 kg/ha la grâu, aproape 3.000 kg/ha la orz şi 4.500 kg/ha la triticale
Grâul, orzul şi triticalele nu au fost afectate de seceta şi canicula din luna iulie, deoarece recoltarea s-a făcut înainte de această perioadă, a mai afirmat Mariana Brujan.
Potrivit datelor furnizate de reprezentantul DADR Caraş-Severin şi citate de Agerpres, în toamna anului 2011, în judeţul Caraş-Severin au fost însămânţate cu grâu circa 12.000 ha de teren şi s-au recoltat peste 43.000 de tone, producţia fiind de 3.500 de kilograme la hectar.
Alte 385 ha de teren au fost însămânţate cu orz, iar producţia obţinută a fost de peste 1.100 de tone, respectiv aproape 3.000 de kilograme la hectar. De asemenea, cu triticale au fost însămânţate 670 de hectare, iar producţia obţinută la recoltare a fost de aproape 3.000 de tone, cu o medie de 4.500 de kilograme la hectar.