Producţia de porumb a Chinei va înregistra anul acesta o creştere de 3 procente faţă de sezonul trecut, fiind estimată o cantitate de 182,5 milioane tone, un record absolut pentru cel mai populat stat de pe glob.
Chiar şi în condiţiile acestea, China va depinde în continuare de importurile de porumb, pentru a satisface cererea internă în creştere, atât pentru furaje cât şi industria procesatoare. Anual, China alocă 105 milioane tone de porumb pentru hrana animalelor, şi consumul este de aşteptat să crească în condiţiile în care au crescut efectivele de animale. Pe de altă parte, între 60 şi 70 milioane tone de porumb sunt utilizate anual pentru producţia de etanol, amidon şi acid citric.
Între timp, autorităţile de la Beijing sunt interesate să impună cote la importurile de grâu, porumb, orez şi bumbac pentru anul 2012, cu volume neschimbate faţă de 2011. Potrivit planului anunţat de Comisia Naţională de Dezvoltare şi Reformă, cota de importuri la grâu va fi de 9,636 milioane tone, din care 90 la sută vor fi tranzacţionate prin companii de stat. În schimb, la porumb, cota de import va fi de 7,2 milioane tone, urmând ca 60 la sută din acest volum să fie alocate companiilor de stat.
Totodată, prognozele oficiale vorbesc acum despre o creştere a importurile de soia anul viitor de 5%, încurajate de cererea tot mai mare din partea crescătorilor de porci şi păsări de curte. China, care este cel mai mare importator de soia din lume, se estimează că va achiziţiona aproximativ 57 milioane tone pentru anul care se încheie la 31 august 2012, faţă de 54 milioane tone tranzacţionate în sezonul precedent.