Pentru agricultorii care nu au reuşit să efectueze arăturile de toamnă în 2011, din cauza lipsei precipitaţiilor şi a solului foarte uscat, şansa de a avea totuşi un an agricol bun este să cultive porumb în primăvară, spun specialiştii Direcţiei Agricole Cluj.
„Arăturile de toamnă s-au făcut cu dificultate sau nu s-au făcut deloc, solul fiind foarte uscat în perioada octombrie - decembrie din 2011. Nu cred că va fi vreo parcelă agricolă din judeţul Cluj care să nu aibă de suferit de pe urma secetei prelungite. Şansa agricultorilor este să revină cu culturi de porumb, orzoaică, ovăz şi cartof, în primăvară. Anul cerealier 2012 se profilează a fi mai slab şi în Europa, nu numai în România”, a declarat Grigore Onaciu, directorul exectiv al DADR Cluj.
Potrivit acestuia, judeţul Cluj nu şi-a asigurat niciodată producţia de grâu necesară comsumului cu cele 35.000 - 40.000 de tone recoltate, fiind întotdeauna nevoie de grâu din alte judeţe sau chiar din import.
„Consumul anual este de peste 90.000 de tone de grâu. Diferenţa se procură fie din zonele Timiş, Bihor şi Satu-Mare, fie se importă din Ungaria”, a spus Grigore Onaciu.
Şeful DADR susţine că pentru agricultorii care au finalizat arăturile şi însămânţările de toamnă, cu costuri foarte mari - precum societăţile agricole clujene care au semănat în jur de 1.000 de hectare, 650 fiind cu grâu - ar trebui gândite posibilităţi de susţinere, chiar din Fondul de rezervă al Guvernului.
Totodată, pentru a reduce efectele secetei prognozate şi pentru următorii ani, Grigore Onaciu le propune fermierilor accesarea măsurii 125, pentru a reface infrastructura de irigaţii cu subvenţie din fonduri europene. „Este o şansă să nu mai depindem de natura vitregită de apă”, apreciază şeful DADR.
sursa: Agerpres