Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Valeriu Tabară, a anunţat marţi că va solicita suspendarea Hotărârii de Guvern 432/2011 privind reglementarea transportului pe drumurile publice din România pentru că blochează campania de recoltare din 2011.
"O să solicit miercuri (6 iulie) în Guvern suspendarea acestui act normativ al Ministerului Transporturilor, până la data de 30 noiembrie 2011, practic până când se va încheia perioada de recoltare. Este vorba de o suspendare a cântăririi maşinii de transport doar pentru componenta de agricultură, care are are un grad mare de specificitate", a precizat Tabără.
Acesta a spus că în momentul în care a fost elaborat acest act normativ de către MTI nu a fost cerut şi avizul MADR, deşi este foarte greu să găseşti în câmp, de unde pleacă recolta, un cântar electronic care să emită bonuri de cântar
"În cazul recoltelor ar trebui acceptate doar documentele de însoţire a mărfii, nu şi acel bon electronic de cântar privind greutatea maşinii cu care este transportată recolta până la centrele de depozitare. Sper să clarificăm aceste aspecte şi în 2012 să nu mai fie probleme", a explicat şeful de la Agricultură.
Producătorii agricoli, care se află în plină campanie de recoltare, se plâng că le este confiscată marfa sau că nu pot să o transporte către centrele de depozitare întrucât nu deţin cântare electronice care să emite bonuri de cântar privind greutatea maşinii care circulă pe drumurile naţionale.
"Oamenii sunt în câmp la recoltare şi nu pot ieşi cu maşinile în drumul naţional, iar noi trebuie să recoltăm repede. S-a avansat ideea că pe o distanţă de 30-50 km până la care marfa se poate cântări, maşina poate să meargă necântărită, dar consider că nu este corect din punct de vedere al concurenţei pentru că li se ia producătorilor dreptul de a alege către cine să vândă marfa respectivă, riscând să primească un preţ necorespunzător. Acest act normativ este împotriva producătorilor, morarilor, dar şi al depozitarilor", a declarat preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie (Rompan), Aurel Popescu.
Acesta a menţionat că HG 432 a apărut în aprilie cu scopul de a proteja drumurile naţionale sau europene, distruse din cauza transportului peste capacitatea admisă de osie, dar era vorba de transportul din exploatări miniere, pietriş, staţii de betoane.
"Din greşeala s-a introdus şi exploataţiile agricole şi depozite de cereale ceea ce înseamnă că fiecare trebuie să cântărească maşina la capul locului şi când iese pe drumul naţional aceasta să fie cântărită. Este imposibil să faci acest lucru în câmp unde recoltezi, ca să o poţi duce în siloz. Am avut discuţii la Ministerul Transporturilor, care a confirmat că este o aberaţie pentru agricultură şi a promis că o vor modifica", a maiprecizat Popescu.
Potrivit preşedintelui Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicolae Sitaru, producătorii au trimis o scrisoare ministrului Anca Boagiu referitoare la blocarea recoltatului în 2011, dar deocamdată nu a fost luată nicio măsură.
"Am văzut târziu acest act normativ, în vigoare din aprilie, deşi la 1 iunie am trimis o scrisoare ministrului Anca Boagiu prin care o anunţam că ne blochează recoltatul în 2011, dar deocamdată nu a luat nicio măsură şi suntem în 5 iulie. Este aberant să spui că toţi producătorii sunt consideraţi infractori pentru că nu au tichetul electronic la cântar, care nu are nicio legatură cu evaziunea fiscală Avem aviz cu care pleacă transportul şi un document fiscal însoţitor. Cum poţi să cântăreşti remorca pe câmp şi să ai tichet electronic de cântar? Cred că la ora actuală sunt foarte puţine cântare electronice, iar prin această decizie ar însemna ca în cele 5.000 de comune să ai 5.000 de cântare", a explicat Sitaru.
La rândul sau, directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), Daniel Botănoiu, a afirmat că au fost confiscate cantităţi semnificative de orz pentru că nu au fost emise bonurile electronice de cântar prevăzute în HG 432/2011.
"Nu putem pune egal între a căra piatră şi a căra grâu. Cred că este în regulă să se aplice legea de unde putem cântări, dar până acolo să ne lase să ne luăm recolta din câmp pentru că nu înseamnă că o ducem din Teleorman la Suceava", a mai spus Botănoiu.
Sursa: Agerpres