Crescătorii de ovine și/sau caprine cărora li s-au sacrificat turmele din pricina pestei micilor rumegătoare primesc despăgubiri. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a publicat un proiect de Hotărâre prin care Guvernul alocă 160 milioane de lei pentru despăgubirea oierilor.
Potrivit proiectului de act normativ, se aprobă alocarea sumei 111.650 mii lei, reprezentând credite de angajament și credite bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor pe anul 2024 la capitolul 83.01 „Agricultură, Silvicultură, Piscicultură şi Vânătoare”, titlul 51 „Transferuri între unităţi ale administraţiei publice”, astfel:
a) pentru Titlul 20 „Bunuri și servicii” - suma de 44.005 mii lei, în vederea achitării obligațiilor de plată în ceea ce privește activitățile și acțiunile desfășurate de medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, precum și a asigurării cheltuielilor de judecată ocazionate de punerea în executare a hotărârilor judecătorești definitive și pentru asigurarea necesarului de finanțat pentru efectuarea investigațiilor pentru diagnosticul Pestei Micilor Rumegătoare
b) pentru Titlul 56 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare” – suma de 67.645 mii lei, în vederea achitării dosarelor de pesta micilor rumegătoare și pestă porcină africană.
Suplimentarea vizează bugetele direcțiilor sanitar - veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, respectiv a municipiului București pentru plata
despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale
animalelor în focarele de pestă porcină africană, pestă a micilor rumegătoare și pagubele colaterale.
Dintr-un total necesar de 185.230 mii lei, la data prezentei, Autoritatea are posibilitatea asigurării parțiale a acestora din bugetul aprobat cu respectarea prevederilor Legii nr. 500/2002, privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, după cum urmează:- suma de 33.022 mii lei, asigurată prin virare, ca urmare a respingerii contestatiei depusă de Asocierea Bioveta as - AVIO OTRYAD - VARNA OOD de către CNSC. - suma de 44.000 mii lei, nerepartizată încă instituțiilor subordonate.
Având în vedere restricțiile bugetare actuale, Autoritatea solicită alocarea sumei de 67.645 mii lei pentru plata parțială a dosarelor de despăgubire enumerate mai sus.
Focarele au fost declarate în exploatații comerciale și gospodării ale populației care găzduiau un număr considerabil de capete, după cum urmează: - focarele de pesta micilor rumegătoare au fost declarate pe raza județelor Constanța, Timiș și Tulcea. Au fost sacrificate un număr de 210.973 capete pentru care comisia de evaluare a stabilit o valoare a despăgubirii în cuantum de 160.442 mii lei și au fost distruse 267.860 kg de furaje pentru care comisia de evaluare a stabilit o valoare a despăgubirii în cuantum de 329 mii lei. La nivelul județelor au fost deja definitivate dosarele de despăgubire, întocmindu-se Deconturile pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale. - focarele de pesta porcină africană au fost declarate pe raza județelor Giurgiu și Olt. Au fost sacrificate aproximativ 24.054 capete a căror valoare a fost estimată la 24.403 mii lei și au fost distruse aproximativ 40.000 kg de furaje estimate la o valoare de 56 mii lei. Dacă la nivelul județului Giurgiu a fost întocmit deja Decontul pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale, la nivelul județului Olt comisia de evaluare se afla încă în proces de finalizare a dosarului.
Suma de 111.650 mii lei reprezintă credite de angajament și credite bugetare, redistribuite din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor pe anul 2024 la capitolul 83.01 „Agricultură, Silvicultură, Piscicultură şi Vânătoare”, titlul 51 „Transferuri între unităţi ale administraţiei publice” pentru Titlul 20 „Bunuri și servicii” și titlul 56 „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare”, în vederea achitării obligațiilor de plată stabilite prin Legea nr. 236/2019, cu modificările și completările ulterioare, a actiunilor sanitare veterinare realizate conform contractelor de concesiune încheiate cu medicii veterinari de liberă practică, dar și a dosarelor de despăgubire în condițiile evoluției pestei micilor rumegătoare și a pestei porcine africane pe teritoriul României. Prin plata acestora se evită posibilele cheltuieli de judecată, ca urmare a depășirii termenelor de plată
prevăzute de legislația în vigoare, respectiv de Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare, și de Hotărârea Guvernului nr. 1214/2009 privind metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, cu modificările și completările ulterioare, respectiv 90 de zile de la data sacrificării, uciderii animalelor sau cheltuieli de executare silită, în situația unor eventuale hotărâri judecătorești, precizează Nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.