Un fermier din Turcia le-a pus vacilor ochelari de realitate virtuală pentru a vedea dacă animalele produc mai mult lapte atunci când cred că sunt afară, pe o pășune verde, cu iarbă grasă, însorită, relatează site-ul kotaku.com, citat de Digi24.
Primele rezultatele ale experimentului sunt pozitive, dar imaginea de ansamblu cu o vacă care trăiește în metavers, astfel încât să poată produce mai mult lapte pentru oameni, este tristă, amintește de filmul „Matrix”, și este un argument puternic împotriva metaversului în sine. După cum au relatat The Sun și agenția turcă de știri Anadolu, vacile care folosesc realitatea virtuală, supranumite „cybercows”, sunt deținute de Izzet Kocak, un crescător de vite care trăiește în Aksaray, Turcia. Deoarece vitele sunt ținute în interior în timpul iernilor grele, ideea a fost să folosească realitatea virtuală pentru a păcăli vacile să creadă că sunt, de fapt, afară, pe o frumoasă pajiște. Crescătorul speră că, astfel, acestea vor fi mai fericite și vor produce mai mult lapte.
Se pare că ochelarii de realitate virtuală au fost testați pe animale pentru prima dată la Moscova, înainte de a fi încercați în Turcia, și au fost dezvoltați în colaborare cu veterinarii, pentru a se asigura că vacile sunt în siguranță. Kocak a folosit până acum dispozitivele VR pe două vaci, și rezultatele sunt pozitive, chiar dacă sistemul actual este foarte distopic și ciudat. Potrivit lui Kocak, producția de lapte de vacă a urcat de la 22 de litri la 27 de litri pe zi.
„Animalele văd o pășune verde și le dă un impuls emoțional”, a explicat fermierul Kocak. „Sunt mai puțin stresate”. Aparent, rezultatele sunt atât de pozitive, încât Kocak are de gând să-și extindă experimentul și intenționează să cumpere și să instaleze încă 10 dispozitive.
Dar aceasta este practic intriga din filmul Matrix. Ființele vii sunt prinse într-o lume virtuală, păcălite să trăiască o „viață mai bună” în timp ce produc resurse pentru cei care le țin captive în metavers. Înseamnă asta că una dintre aceste vaci este de fapt „The One”? O anomalie inevitabilă? Probabil că nu.
Dar, pe măsură ce tot mai multe companii și specialiști din industrie încearcă să convingă oamenii că metaversul este viitorul, și nu doar un cuvânt prost folosit pentru a crea o a doua viață, mai bună, nu se poate să nu vedem că aceste vaci neajutorate încep să fie prinse în realitatea virtuală. Dispozitivele sunt fabricate cu scopul de a scăpa de climatul aspru al lumii exterioare și de a gândi unde va fi omenirea peste 20 de ani, spun susținătorii tehnologiei, citați de Digi 24.