Crescătorul de ovine Pavel Iovăneasă spune că s-a apucat de ciobănit de la vârsta de 13 ani, dar așa an greu, cum a fost 2022, nu a mai prins.
"A fost cel mai greu an de când fac ciobănie și eu fac ciobănie de la 13 ani, atunci am mers prima dată la oi, dar o vară așa secetoasă în luna iulie, iarba uscată ca zăpada iarna, așa mergeau încălțămintele, nu am întâlnit niciodată. Foarte, foarte greu. Am făcut o coasă de lucernă și așa a rămas. Acuma, după a doua jumătate a lui august s-a refăcut puțin covorul și am mai făcut o coasă, dar cu greu, putem să cosim, dar nu avem ce, nu se mai usucă și destul de greu. Porumbul, în unele tarlalele, este de neimaginat cum arată, parcă e trestie, într-unele, are ceva produs, ceva rod pe el, dar foarte puțin, dar nu cantități și tone cum era în anii trecuți.
După o vară secetoasă, va urma o iarnă destul de grea, din lipsa furajelor. Păi, sunt colegi și eu personal făceam în luna iulie furajare la tineretul de prăsilă, pentru că nu aveau ce să mănânce și noaptea le puneam baloți de fân sau de lucernă. Norocul nostru că am început foarte repede anul ăsta și-n luna mai deja făcusem prima coasă că altfel era problemă," a spus crescătorul de oi, președinte al Asociației Crescătorilor de Ovine Retezatul Hațeg, într-un interviu acordat revistei Ferma.
Oierul a adăugat că prețul mieilor a scăzut.
"Prețul mieilor a dat înapoi. Și nu vreau să dezvolt aici subiectul din mass-media cu boala din Spania.
ANSVSA ASTĂZI: Amenințare pentru fermele de ovine și caprine!
Să ne ferească Dumnezeu să ajungă și-n România că aia înseamnă dezastru. La furaje scumpe, la furaje puține și un preț mediocru, înseamnă închiderea fermelor," spune oierul.