Adama
AGRICOVER

Vicepreședintele ANSVSA, de partea oierilor! Arabii vor doar ovine vii din România, nu carcasă!

Publicat: 26 ianuarie 2023 - 09:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nu susține proiectul de lege privind interzicerea exportului de animale vii din fermele românești, depus la Parlamentul României, a declarat vicepreședintele ANSVSA, dr. Ioan Oleleu. El a adăugat că sunt țări terțe care vor să cumpere ovine vii din România pentru a le sacrifica conform unor ritualuri, aceste țări nu vor cumpăra niciodată carcasă de ovine.

Vicepreședintele ANSVSA, dr. Ioan Oleleu, a declarat miercuri seara, la Agricultura la raport, că ANSVSA nu susține inițiativa legislativă depusă la Parlament de Florin Cîțu, fostul premier al României, prin care se interzice exportul de animale vii din fermele românești. 

export-vapor_b

"În linii mari pot să spun că noi, ca și autoritate competentă în domeniu în ceea ce privește în special bunăstarea animalelor, nu susținem o astfel de inițiativă, din mai multe puncte de vedere.

Analizînd în linii mari fundamentarea care a stat la baza acestei inițiative, observăm foarte multe aspecte legate de protecția și bunăstarea animalelor. Este important de știut, România și serviciile sanitar-veterinare de la nivel național au obligația de a verifica, și nu în ultimul rând, de a implementa la nivel național tot ceea ce înseamnă regulamentele europene în direcția bunăstării și protecției animalelor. De-a lungul timpului și chiar în anul 2022, la nivel de România, a fost o verificare, o vizită de la Comisia Europeană, pentru a verifica conformitatea în direcția bunăstării și protecției animalelor. În linii mari, vă pot spune că tot ceea ce a însemnat concluziile acestei vizite se înregistrează în bunăstarea și protecția animalelor, în special a animalelor de fermă.

În al doilea rând, sectorul, în special cel al creșterii ovinelor, în momentul de față, la nivel național, undeva la 90% este îndreptat spre export, în special pe țările terțe. Eforturile care s-au făcut de-a lungul timpului pentru a deschide diverse piețe, în special pentru animalele vii, au fost destul de consistente și chiar și-n această perioadă, noi, ca și autoritate competentă, facem eforturi pentru a garanta partea de siguranță și de sănătate a animalelor pentru anumite țări, anumiți agenți economici care doresc să facă schimburi cu animalele vii.

Clar, din punct de vedere al bunăstării și protecției animalelor, sacrificarea în România a ovinelor, a animalelor și transportul, punerea pe alte piețe a cărnii rezultate în urma abatorizării la nivel național ar fi un avantaj și un pas în față. Dar este foarte important de știut, sunt anumite piețe care efectiv nu practică, nu primesc așa ceva, nu se poate să se facă efectiv acest schimb economic adică cu carne sacrificată la noi, iar preferințele consumatorilor din țările respective sunt de a sacrifica animalele într-o anumită perioadă de timp, o perioadă scurtă, în unitățile de abatorizare din acele țări.

Nu în ultimul rând, sistemul de creștere a ovinelor nu este pregătit în România pentru reorientare. Sigur, putem să discutăm, este necesar de îmbunătățire în permanență a condițiilor de bunăstare, atât în ceea ce privește condițiile de întreținere la nivelul exploatațiilor, condițiile de transport, atât cel terestru, cât și cel naval, dar tot ceea ce înseamnă neconformități care se pot înregistra pe acest domeniu nu pot să fie un fundament pentru a opri, în momentul de față, exportul de animale vii de la nivel de România," a declarat vicepreședintele ANSVSA, miercuri seara, la Agricultura la raport. 

Vizualizat: 1731 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

Șeful ANSVSA: Noi piețe de export Maroc, Algeria, Kenya!

21 noiembrie 2024 - 19:55

Dezvoltarea României în plan extern este condiţionată de capacitatea de a exporta produse conforme cu cerinţele internaţionale, iar deschiderea de noi pieţe de desfacere şi creşterea competitivităţii companiilor româneşti sunt printre obiectivele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Alexandru Bociu.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii