Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nu susține proiectul de lege privind interzicerea exportului de animale vii din fermele românești, depus la Parlamentul României, a declarat vicepreședintele ANSVSA, dr. Ioan Oleleu. El a adăugat că sunt țări terțe care vor să cumpere ovine vii din România pentru a le sacrifica conform unor ritualuri, aceste țări nu vor cumpăra niciodată carcasă de ovine.
Vicepreședintele ANSVSA, dr. Ioan Oleleu, a declarat miercuri seara, la Agricultura la raport, că ANSVSA nu susține inițiativa legislativă depusă la Parlament de Florin Cîțu, fostul premier al României, prin care se interzice exportul de animale vii din fermele românești.
"În linii mari pot să spun că noi, ca și autoritate competentă în domeniu în ceea ce privește în special bunăstarea animalelor, nu susținem o astfel de inițiativă, din mai multe puncte de vedere.
Analizînd în linii mari fundamentarea care a stat la baza acestei inițiative, observăm foarte multe aspecte legate de protecția și bunăstarea animalelor. Este important de știut, România și serviciile sanitar-veterinare de la nivel național au obligația de a verifica, și nu în ultimul rând, de a implementa la nivel național tot ceea ce înseamnă regulamentele europene în direcția bunăstării și protecției animalelor. De-a lungul timpului și chiar în anul 2022, la nivel de România, a fost o verificare, o vizită de la Comisia Europeană, pentru a verifica conformitatea în direcția bunăstării și protecției animalelor. În linii mari, vă pot spune că tot ceea ce a însemnat concluziile acestei vizite se înregistrează în bunăstarea și protecția animalelor, în special a animalelor de fermă.
În al doilea rând, sectorul, în special cel al creșterii ovinelor, în momentul de față, la nivel național, undeva la 90% este îndreptat spre export, în special pe țările terțe. Eforturile care s-au făcut de-a lungul timpului pentru a deschide diverse piețe, în special pentru animalele vii, au fost destul de consistente și chiar și-n această perioadă, noi, ca și autoritate competentă, facem eforturi pentru a garanta partea de siguranță și de sănătate a animalelor pentru anumite țări, anumiți agenți economici care doresc să facă schimburi cu animalele vii.
Clar, din punct de vedere al bunăstării și protecției animalelor, sacrificarea în România a ovinelor, a animalelor și transportul, punerea pe alte piețe a cărnii rezultate în urma abatorizării la nivel național ar fi un avantaj și un pas în față. Dar este foarte important de știut, sunt anumite piețe care efectiv nu practică, nu primesc așa ceva, nu se poate să se facă efectiv acest schimb economic adică cu carne sacrificată la noi, iar preferințele consumatorilor din țările respective sunt de a sacrifica animalele într-o anumită perioadă de timp, o perioadă scurtă, în unitățile de abatorizare din acele țări.
Nu în ultimul rând, sistemul de creștere a ovinelor nu este pregătit în România pentru reorientare. Sigur, putem să discutăm, este necesar de îmbunătățire în permanență a condițiilor de bunăstare, atât în ceea ce privește condițiile de întreținere la nivelul exploatațiilor, condițiile de transport, atât cel terestru, cât și cel naval, dar tot ceea ce înseamnă neconformități care se pot înregistra pe acest domeniu nu pot să fie un fundament pentru a opri, în momentul de față, exportul de animale vii de la nivel de România," a declarat vicepreședintele ANSVSA, miercuri seara, la Agricultura la raport.