Micii fermieri, crescători de animale au o soluție bună la îndemână pentru a-și vinde produsele din ferme, automatele. Cu această idee vine un fermier din județul Bihor, Jaroslav Zetocha.
După ce a constatat că automatele pentru fermieri funcționează excelent în afacerea sa, acesta a decis să introducă sistemul în România. Potrivit fermierului bihorean, amortizarea investiției într-un astfel de automat pentru vânzarea directă a legumelor, fructelor, ouălor, brânzeturilor sau a sucurilor naturale, se realizează în 6 luni.
După o jumătate de an de la implementarea ideii, Jaroslav Zetocha s-a declarat mulțumit și a explicat că și-a recuperat investiția inițială. În plus, și costurile cu forța de muncă au fost reduse, iar avantajul principal este că aparatele păstrează produsele proaspete mai mult timp decât dacă ele ar sta pe tarabă, în piață.
„Automatul poate rezolva o mare problemă cu care se confruntă fermierii mici și mijlocii și anume că nu au unde să își valorifice marfa. Prin aceste automate producătorii pot vinde produsele obținute în ferme chiar în fața exploatației. În ferma proprie vânzarea prin automate a reprezentat un real succes și o să vă dau exemplul concret: investiția totală a fost undeva la 15.000 de euro (75.000 lei n.r), în această sumă intrând automatul, căsuța și parcarea pentru clienți. La noi vânzările au fost în luna februarie de 21.100 lei, martie 27.000 lei și în aprilie ne apropiem de 25.000 lei. Noi preconizăm făcând o medie a vânzărilor că în 6 luni de zile o să se acopere investiția. Un alt avantaj este că automatul aduce pentru fermieri comercializarea produselor la un preț corect și un venit lunar costant”, a declarat Jaroslav Zetocha, citat de bugetul.ro
Prețul unui automat pentru fermieri pleacă de la 6.000 de euro, bani la care se adaugă și alte costuri, în funcție de locația unde va fi amplasat aparatul. Jaroslav Zetocha a explicat că acest preț poate să crească dacă fermierul își dorește un model mai mare, cu mai multe compartimente. Totodată, fermierul trebuie să ia în calcul dacă vrea să amplaseze automatul într-o căsuță sau se poate confecționa aparatul în sine cu acoperiș.
Automatele pentru produse agricole sunt asemănătoare cu deja celebrele „easybox-uri”. Produsele sunt așezate în fiecare celulă, acestea fiind achiziționate de cumpărător în funcție de nevoile acestuia. Plata se poate face cu cardul sau numerar.
„Automatele acoperă întreaga gamă de produse din ferme de la fructe, legume la carne, ouă, brânzeturi și chiar flori. Spre exemplu acum există mare cerere pentru automatele pentru brânzeturi. Desigur că există și variante combinate, unde se pot vinde fructe și legume spre exemplu combinate cu alte produse în același aparat dar în celule diferite. Diferența o face că unele aparate sunt cu frig pentru a păstra în mod optim alimentele care necesită o anumită temperatură”, a mai explicat Jaroslav Zetocha.