România va aproba culturile cu organisme modificate genetic (OMG), dacă legislaţia europeană va permite acest lucru, afirmă Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.
„Este o dezbatere foarte largă pe această temă şi România va sta în cadrul legal comunitar. Dacă se aprobă la nivel european şi legislaţia va fi permisivă, şi România va avea aceeaşi poziţie”, a răspuns ministrul Agriculturii, citat de Agerpres, la o întrebare referitoare la culturile de OMG.
În prezent, singurele culturi OMG autorizate pentru cultivare în UE sunt porumbul MON810, rezistent la atacul viermelui sfredelitor al porumbului (produs de Monsanto), şi cartoful Amflora cu conţinut sporit de amidon, produs de BASF.
În timp ce cartoful Amflora nu este cultivat deloc în România, porumbul MG MON810 a fost acceptat odată cu aderarea ţării la UE, în 2007 şi a fost cultivat pe o suprafaţă de 7.146 ha în 2008, iar în ultimii trei ani suprafaţa cultivată a scăzut la sub 1.000 ha.
Cultivarea acestui OMG este interzisă în Franţa, Germania, Austria, Ungaria, Luxemburg, Bulgaria şi Grecia, iar alte 15 state din UE, deşi nu l-au interzis, au decis să nu îl cultive.
Agent Green: "Românii nu vor deşeuri genetice în farfuriile lor"
„Pe lângă problemele de performanţă scăzută şi efecte negative asupra mediului şi sănătăţii umane, MON810 şi, în general, OMG-urile nu sunt dorite de consumatori. Rezultatele sondajului de opinie la nivel naţional pe care l-am comandat arată că vasta majoritate a românilor nu doresc să aibă astfel de deşeuri genetice în farfuriile lor. Românii vor produse sigure provenite de la soiuri de plante autohtone, aclimatizate şi performante şi nu din seminţele corporaţiilor americane pentru care noul ministru, domnul Fuia, a lucrat vreme de mai mulţi ani”, a declarat, Citat de Agerpres, Gabriel Păun, preşedintele organizaţiei ecologiste Agent Green.