Adama
Vinasa Rompak

Vaca de lapte sau vaca de carne? Mai e vreuna profitabilă? Ce spune un cunoscut crescător de vaci!

Publicat: 13 iunie 2023 - 06:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Interesul pentru înfiinţarea de ferme de vaci de carne a stagnat în primele luni ale anului, în condiţiile în care acest segment din zootehnie a avut una dintre cele mai rapide creşteri ale numărului de animale. Care fermă continuă să aducă profit, de vaci de lapte sau de vaci carne? Ce spune Dumitru Grigorean, un cunoscut crescător de vaci. 

„În opt ani, efectivele de vaci de carne au crescut de zece ori. Este sectorul cu cea mai puternică creştere, în condiţiile în care zootehnia este în declin. Trebuie menţionat însă că majoritatea fermierilor noştri au renunţat la vacile de lapte şi au trecut la vacile de carne sau deţin ambele categorii. Din păcate, evoluţia întregului efectiv de bovine a scăzut, avem puţin peste un milion, în care România avea peste 5 milioane de capete. Şi din păcate această scădere se manifestă din ce în ce mai mult“, a spus Dumitru Grigorean, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România, pentru ZF Agropower.

Asociaţia reuneşte circa 435 de ferme din 38 de judeţe, iar în judeţul Suceava, acolo unde asociaţia are sediul, reprezintă şi 400 de crescători de vaci de lapte, ferme şi mijlocii. În cazul fermelor de creştere a bovinelor de carne, asociaţia reprezintă ferme care au 10 capete şi sunt şi ferme cu peste 1.000 de capete. Sunt fermieri care au ambele tipuri de vaci. De altfel, Dumitru Grigorean spune că mulţi dintre fermierii care au investit în creşterea bovinelor de carne au renunţat la creşterea bovinelor de lapte sau au trecut la ambele categorii. Asociaţia gestionează Registrul Genealogic în vederea ameliorării raselor de carne Charolaise şi Limousine (circa 30.000 de capete în prezent), dar reprezintă fermieri care au bovine şi de alte rase, inclusiv din rasa Angus, care a ajuns la peste 100.000 de capete.

„La înfiinţare în urmă cu 11 ani eram 12 membri şi efectivele erau în jur de 2.000 de capete. Pentru noi totul a fost o provocare pentru că nu a existat acest termen de vacă de carne în România. Am luat-o de la zero din toate punctele de vedere. Evoluţia efectivelor a fost una foarte bună. Acum, efectivele de vaci de carne sunt undeva la 130.000-140.000 de capete“, mai spune Dumitru Grigorean.

În total, în 2021 datele de la Institutul Naţional de Statistică arată că efectivele totale de bovine erau de 1,8 milioane de capete, în condiţiile în care în anii ‘90 acest efectiv depăşea 5 milioane de capete în total.

grigorean_b

„Şi această tendinţă de scădere la nivel naţional se manifestă de la an din ce în ce mai mult. Evoluţia efectivelor de vaci de carne a fost foarte bună în ultimii opt ani (de când s-a lansat sprijinul cuplat pentru zootehnie n-red.), mai ales din punctul nostru de vedere, ca şi societate de ameliorare recunoscută la nivel european. Noi avem în jur de 90% din efective rasă pură, care au valoare economică şi genetică net superioară. Dar constatăm anul acesta că o stagnare a acestei creşteri“. Dumitru Grigorean spune că în ceea ce priveşte efectivul matcă de vaci există o stagnare de la începutul anului.

„Mai grav, fermierii sunt descurajaţi şi se gândesc cu îngrijorare la ziua de mâine, la a mai investi sau nu sau a mai rezista pe această piaţă unde, aşa cum spuneam, abia am început să să intrăm şi deja ne gândim sau unii dintre colegi, din păcate, se gândesc să renunţe, să abandoneze această activitate“. Stagnarea din sectorul creşterii bovinelor de carne vine şi după mai mulţi ani grei după pandemie, când consumul din pieţe importante din Uniunea Europeană a scăzut în condiţiile în care preţul pentru o astfel de carne este mai mare faţă de o carne obişnuită. Fermierii români s-au îndreptat către export pentru că exista un deficit pe piaţa europeană de carne de vită, dar cererea de dinainte de pandemie încă nu a revenit.

„Undeva între 80 şi 90% din ceea ce producem noi pleacă pentru îngrăşare în alte ţări. Dacă până nu de mult exportat mult în Europa, acum s-au mai deschis pieţe. Am început să exportăm şi în Turcia, exportăm şi în alte state, dar la un nivel de export destul de de redus. Acum cea mai mare provocare este piaţa, degeaba producem dar nu reuşim să vindem“. Managerul spune că şi fermierii se confruntă cu creşterea costurilor de producţie şi că vând la preţurile pe care le aveau în 2015-2016 şi că subvenţiile nu sunt suficiente.

„Acum, din păcate, pentru vaca de carne, dacă ne referim la anul 2022 pentru care s-au făcut plăţile, nici nu a ajuns la 209 euro pe cap. în condiţiile în care toate costurile au crescut şi vânzările au stornat, iar preţurile sunt aceleaşi din 2015, nu mai putem vorbi de eficienţă economică sau de profit. Dimpotrivă, toţi fermierii noştri lucrează în acest moment în pierdere. Fără intervenţia statului nu se poate opri acest declin“, a mai spus crescătorul pentru sursa citată. 

Vizualizat: 4952 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii