Atenție, mici crescători de vaci, anunț foarte important pentru cei care vor să încaseze subvenția APIA de 100 euro/vacă, eco-schema PD 27 Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.
Agroinfo a atras atenția autorităților după ce micii crescători de vaci s-au plâns în mesajele transmise către noi că nu pot obține subvenția APIA suplimentară PD 27 din pricina unei chichițe birocratice.
"Măsura PD 27 nu este ușor de accesat. APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură n.r) ne trimite la DSV (Direcția Sanitară Veterinară n.r.) pentru un cod de exploatație nou pentru tabăra de vară. Trebuie autorizație sanitar veterinară, iar persoanele fizice nu o pot obține. Nimeni nu știe cum se face," ne-au spus supărați micii crescători.
Micii crescători împiedicați să ia subvenția APIA de 100 euro/vacă pentru pășunat! | Agroinfo.ro
Autoritățile sanitar veterinare județene le comunică acum micilor crescători soluția ca să nu piardă banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Crescători de animale persoane juridice: Conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava aduce la cunoştinţa crescătorilor de bovine care intenţionează să acceseze ecoschema PD27, prevăzută de Ordinul nr. 106 din 2024 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, că în scopul „deschiderii codurilor de exploataţie la nivelul păşunilor trebuie să parcurgă procedura legală. Directorul executiv dr. Mihai Sorin Voloşeniuc informează că persoanele juridice care deţin coduri de exploataţie autorizate/înregistrate sanitar veterinar, trebuie, pentru început, să-şi deschidă, la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, un punct de lucru la locul în care este organizat păşunatul animalelor.
De asemenea, un inspector sanitar veterinar zonal va verifica existenţa, la acestea, a condiţiilor privind asigurarea bunăstării animalelor. În caz afirmativ, inspectorul în cauză va întocmi un referat, iar crescătorului i se va atribui un cod provizoriu de exploataţie pastorală pentru perioada de păşunat. Totodată, în vederea emiterii certificatului de înregistrare, la dosar vor fi depuse o copie după actul de proprietate, închiriere, concesionare, arendare sau de dare în folosinţă a păşunii. La fel, necesară este şi copia după contractul de prestări servicii sanitar veterinare cu o unitate autorizată pentru neutralizarea subproduselor nedestinate consumului uman, dar şi o copie a contractului de prestări de servicii sanitare veterinare cu un medic de liberă practică împuternicit.
Crescători de animale persoane fizice: Conform dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, şeful DSVSA, în cazul persoanelor fizice crescătoare de bovine, acestea se vor adresa direct medicului sanitar veterinar de liberă practică, făcând, de asemenea, dovada deţinerii păşunii şi pe cea a îndeplinirii condiţiilor de bunăstare a animalelor, ulterior acestora atribuindu-li-se codul provizoriu de exploataţie pentru perioada de păşunat. (sursa: Cotidianul Crai nou)
Reamintim condițiile pentru acest an din Ghidul APIA pentru această nouă subvenție:
Pentru a beneficia de eco-schema PD-27 pentru creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate, solicitanții trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ, următoarele condiții de eligibilitate:
● să fie fermieri activi și crescători de animale;
● să dețină exploatație de bovine înregistrată cu cod ANSVSA în BND sau autorizată/ înregistrată sanitar-veterinar, conform legislației în vigoare;
● să dețină animale din specia de bovine, înregistrate în BND, care vor fi exploatate în sistem extensiv pe suprafețele de pajiști permanente și pajiști temporare;
● să respecte condiționalitatea la nivelul întregii exploatații agricole, pe întregul an calendaristic;
● să își asume voluntar angajamentul anual de practici agricole benefice pentru climă, mediu și bunăstarea animalelor, care depășesc nivelul obligatoriu neremunerat al cerințelor de bază, constituite din prevederile Ordinului nr. 10/2023, precum și din prevederile relevante ale SMR 9 și SMR 11 .
● să depună decontul justificativ corespunzător angajamentului anual.
Pentru a beneficia de intervenția PD-27, fermierii trebuie să respecte următoarele cerințe specifice:
● să asigure încărcătura maximă de bovine de 1,0 UVM /ha;
● să asigure pășunatul bovinelor cel puțin 120 zile, timp de cel puțin 6 ore pe zi, din anul de angajament.
În cererea de plată solicitantul eco-schemei PD-27 va trece efectivul de bovine, estimat pentru anul de angajament.
Decontul justificativ și documentul corespunzător cerințelor specifice din cadrul intervenției se depun anual, respectiv în luna ianuarie a anului următor anului de angajament, pentru activitatea desfășurată în perioada 01 ianuarie – 31 decembrie 2024.
Cuantumul este de 100 euro/vacă sau hectar. Atenție, APIA mai primește cereri de plată doar până la data de 7 iunie!