Ferma Cățean este o afacere de familie cu tradiție în creșterea animalelor și prelucrarea laptelui, care are în prezent 100 de vaci, 1.000 de oi din rasele Țurcană și Țigaie și 11 cai de rasă. Săptămâna aceasta, din 25 noiembrie 2022, frații Cățean sunt la târgul din curtea Ministerului Agriculturii, unde vor expune produsele obținute în ferma de animale a familiei.
"Vă invităm la târgul „Stâne, Gusturi și Tradiții românești” unde veţi găsi şi bunătăţile Fermei Căţean, produse în Rotbav: brânzeturi tradiționale din lapte de oaie și vacă, pastramă de oaie preparată după o rețetă locală, carne proaspătă de miel, hrănit cu cereale de cea mai bună calitate și crescut pe pășuni montane, certificate ecologic și recunoscute pentru valoarea lor natural," anunță MADR.
Ferma Cățean este o afacere de familie cu tradiție în creșterea animalelor și prelucrarea laptelui, care are în prezent 100 de vaci, 1.000 de oi din rasele Țurcană și Țigaie și 11 cai de rasă. Laptele proaspăt, pășunile înflorite și rețetele tradiționale reprezintă elementele ce definesc brânzeturile obţinute în Ţara Bârsei.
„Ferma Căţean este o afacere de familie care continuă activitatea neîntreruptă a mai multor generaţii, o modalitate de a duce mai departe tradiţia locală din zona de munte: creşterea animalelor şi producţia de brânzeturi. Am ales să creştem animale din rase locale – vaci Bălţată românească, oi Ţurcană şi Ţigaie de Bran. Începând din 2019, am început să dezvoltăm şi divizia de vaci de carne din rasă specializată“, declară George Căţean, fost secretar de stat în MADR, unul dintre administratorii fermei din Rotbav, judeţul Braşov.
Astăzi, 70% din produsele Fermei Căţean ajung la consumatori prin intermediul unor lanţuri de magazine mari, unde există insule dedicate producătorilor locali, restul fiind comercializat prin magazinul propriu sau parteneri, dar şi în cadrul unor sisteme de livrare dezvoltate prin parteneriate încheiate cu alţi producători din zonă.
foto, informații Ministerul Agriculturii