Vor să ducă oieritul mai departe! Să nu se stingă tradiția creșterii oilor și a vacilor în România! Sunt printre tinerii care refuză să părăsească România pentru a munci prin alte țări. Tinerii crescători de animale spun că trebuie făcut ceva, altfel în 10 ani vor dispărea oile și vacile din România.
Mihai Matei Vasile este un tânăr de doar 25 de ani, din Agăș, Bacău, care deține, împreună cu familia, circa 200 de oi și peste 30 de vaci.
În această lună, a absolvit un curs de calificare în domeniul creșterii animalelor organizat de Direcția pentru Agricultura Județeană (DAJ) Bacău.
Mihai Matei Vasile
„Am venit să mă perfecționez în acest domeniu. În mod clar, ne-a ajutat cursul, ne-a deschis noi orizonturi, pentru am reușit să observăm cam care este performanța tehnologiei folosite, în prezent, în fermele autorizate, în fermele mari”, spune tânărul Mihai Matei Vasile. Diploma de absolvire îl va ține și mai legat de România, dar îi va folosi mai ales pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile.
„Sunt un patriot și nu voi pleca din țară niciodată. Apoi, am crescut cu animalele și mi-e greu să mă despart de ele. Îmi place ceea ce fac: merg la ele, le îngrijesc, stau cu ele, merg peste tot cu ele. Am crescut, practic, cu animalele”, destăinuie tânărul fermier.
Ancuța Gosav (în foto), de 21 de ani, este din Horgești și familia ei are 350 de oi.
„Am venit la curs pentru că vrem să ne dezvoltăm, să facem din fermă o afacere mai productivă. Am aflat cum se furajează cât mai corect și mai bine animalele, condițiile în care trebuie să le creștem, dar și despre partea economică a unei exploatații, mai ales cum să valorificăm marfa cât mai bine pe piață. Toate noțiunile căpătate aici i le voi transmite și tatălui meu care nu prea are timp să facă altceva, trebuie să îngrijească animalele. Pentru că, știți, forța de muncă lipsește cu desăvârșire, peste tot, în România”, explică tînăra Ancuța Gosav, pentru deșteptarea.ro.
Ionuț Toderiță (în foto) are 34 de ani și este fermier în Brusturoasa. El spune că e musai ca în România tinerii fermieri să miște lucrurile, altfel în 10 ani dispar oile și vacile.
„Am venit special pentru a prinde o finanțare europeană, pe vaci și oi, astfel încât să ne descurcăm mai bine cu animalele, să ne ajute la muncile agricole. Un tractor ar fi bun, dar și utilaje, pentru că oameni la lucru nu se găsesc. Cei mai mulți sunt plecați pe afară, iar pe bătrâni chiar nu-i poți chema să-ți muncească la animale. Așa că ne chinuim noi, de dimineața până seara, ca să facem toate treburile. Dacă nu se face ceva în țara asta, în următorii zece ani nu o să mai fie vaci și oi pe la noi”, spune Ionuț Toderiță.
Cei înscriși la curs au parcurs nu mai puțin de 360 ore teoretice și practice, timp în care au putut asimila cunoștințe noi, de actualitate, atât despre cum să managerieze corect o exploatație agricolă, despre agricultura ecologică și protecția mediului, ceva noțiuni de contabilitate, cât mai ales cum să îngrijească animalele astfel încât să obțină cât mai mult de la ele.
Participanții la curs au făcut inclusiv instruiri practice la diferite ferme de porci sau vaci din județ (Schineni, Radomirești), ajungând chiar și la Stațiunea de Cercetare -Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor din Holt. La aceste obiective, cursanții au putut observa pe viu toate operațiunile existente într-o astfel de exploatație.