Plata subvenției APIA pe hectarul de pășune, pentru acest an, este condiționată de respectarea unui termen APIA obligatoriu până la care se pot depune documentele care vă asigură încasarea banilor pe hectar. Agroinfo a obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură informații care vă ajută să nu pierdeți subvențiile pentru pășune, la care aveți dreptul în acest an. Termenul APIA pentru plata subvenției la pășune este 15 octombrie 2021.
În cazul pajiștilor permanente aflate în proprietatea persoanelor fizice, fermierii au obligaţia să desfăşoare cel puţin o activitate agricolă minimă pe pajiştile permanente aflate la dispoziţia lor în condiţiile legii, prin asigurarea unui nivel minim de paşunat de 0,3 UVM/ha şi/sau prin cosirea lor cel puţin o dată pe an.
- în cazul în care proprietarul de pajiște permanentă nu asigură încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, iar activitatea agricolă minimă constă inclusiv în asigurarea unui cosit anual pe suprafeţele de pajiști permanente aflate în proprietate, în perioada 15 iunie - 1 august, prezintă documentele privind depozitarea/valorificarea fânului pentru consumul cu animalele deținute, fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol şi/sau declarația privind depozitarea fânului, care vor fi prezentate până la data de 15 octombrie a anului de cerere.
În cazul în care proprietarul de pajiște permanentă, persoana fizică, nu deține animale, iar activitatea agricolă minimă constă exclusiv în asigurarea unui cosit anual, va transmite/prezenta documentele privind depozitarea/valorificarea fânului, fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol sau declarația privind depozitarea fânului, până la data de 15 octombrie a anului de cerere curent.
În cazul pajiștilor permanente aflate în proprietatea fermierilor persoane juridice, aceștia au obligaţia să desfăşoare cel puţin o activitate agricolă minimă pe pajiştile permanente aflate la dispoziţia lor, în condiţiile legii, prin asigurarea unui nivel minim de păşunat de 0,3 UVM/ha şi/sau prin cosirea lor cel puţin o dată pe an.
- când proprietarul de pajiște permanentă nu asigură încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, iar activitatea agricolă minimă constă inclusiv în asigurarea unui cosit anual în perioada 15 iunie - 1 august pe pajiștile permanente aflate în proprietate, acesta va prezenta documentele doveditoare ale valorificării fânului și/sau documentele contabile de gestiune pentru depozitarea fânului pentru consumul cu animalele deținute, până la data de 15 octombrie a anului de cerere curent.
În cazul în care proprietarul de pajiște permanentă, persoană juridică, nu deține animale iar activitatea agricolă minimă constă exclusiv în asigurarea unui cosit anual, acesta trasmite/prezintă la APIA documentele contabile de gestiune şi/sau factura privind valorificarea/depozitarea fânului, până la data de 15 octombrie a anului de cerere curent.
În cazul pajiştilor permanente aflate sub angajamente în cadrul Măsurii 10 «Agromediu şi climă», cositul se efectuează numai după data stabilită în fişa pachetului/ subpachetului/ variantei corespunzătoare şi trebuie efectuat până la 15 octombrie.
În acest caz formele asociative de proprietate prezintă la APIA facturile valorificării fânului și/sau documente contabile de gestiune privind depozitarea fânului pentru consumul cu animalele deținute și/sau centralizatorul repartizării fânului rezultat către membrii formei asociative de proprietate, pe baza semnăturii membrilor, până la data de 15 octombrie a anului de cerere curent.
Calculele făcute de Agroinfo estimează un cuantum pe hectar al subvenției APIA pe pășune, pentru acest an, de la 150 de euro/ha la peste 600 euro/ha pentru un hectar, în cazul pășunilor situate, de exemplu, în zona montană și pentru care deținătorii au angajamente de agro-mediu. DETALII AICI: Cuantum pe hectar subvenție APIA pe pășune pentru anul 2021!