Piața terenurilor agricole din România a avut o evoluție spectaculoasă în ultimii zece ani. Prețurile au crescut și cu 40 %, astfel că acum un hectar se vinde chiar și cu 12.000 de euro, arată o analiză a unor specialiști în evaluare. Mulți s-au grăbit să-și vândă terenurile agricole cu câteva sute de euro, iar acum regretă văzând cum merge piața.
În ultimul deceniu, prețul unui hectar de teren a crescut între 25 și 40%.
Potrivit unei analize realizate de o companie de evaluare, zona București-Ilfov rămâne cea mai scumpă regiune agricolă din România – cu 12.000 euro/ha, urmată de vest – cu peste 9.000 euro/ha. Pe locul trei găsim Sud-Estul și Sud-Vestul, unde prețul unui hectar este puțin peste 8.000 euro (8100), în timp ce în Nord-Vest, hectarul se vinde cu 7.600 euro, iar în Nord-Est, cu 7.000 euro/ha.
Prețurile unui hectar de teren agricol din România rămân, în cea mai mare parte, sub media europeană de 10.600 euro/ha. În același timp, există zone în care se pot identifica terenuri la prețuri de 2-3.000 euro.
Florian Ciolacu, director executiv, Clubul Agricultorilor din România: Prețurile sunt legate de calitatea terenurilor, de productivitatea lor. Accesul la apă, vedeți ce se întâmplă cu schimbările climatice, perdele forestiere și nu în ultimul rând, accesul la căi de transport.
Mulți regretă că și-au vândut terenurile pe nimic cu ani în urmă. Este și cazul locuitorilor comunei Dimacheni, județul Botoșani, una dintre cele mai sărace localități din țară. Deși zona este preponderent agricolă, oamenii au rămas fără pământuri, așa că nici măcar nu mai au pe să-și cultive legume sau cereale și nici nu pot crește animale.
Andrei Botiș, autorul analizei: În ceea ce privește achizițiile din acest moment, e o piață dinamică. Piața se împarte între investitori străini și investitori români. În acest moment aș putea spune că e o creștere accentuată investitorilor români. Pentru că am conștientizat cu toți că pământul nostru e foarte important, dar mai mult decât atât, capitalul românesc a crescut foarte mult.
România are în jur de 15 milioane de hectare de teren agricol, din care peste 9 milioane sunt teren arabil. O mare parte din această suprafață este deținută de investitori străini. (TVR Info)