INTERZIS PORCUL LA VÂNZARE. Țăranii noștri mai făceau un ban în plus de sărbători odată cu vânzarea porcului din bătătură. Acum, rămân cu porcul în bătătură. Micii crescători de porci din zonele roșii, unde sunt focare active de pestă porcină africană, nu au voie să-și vândă porcii. Vânzarea de porci sau de alte animale din gospodărie și ferme este interzisă. Nicio direcție sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor din zonele marcate cu roșu nu avizează vânzarea porcilor.
Situație complicată pentru crescătorii de porci din Gorj. Din cauza focarelor de pestă porcină, au fost impuse restricții dure și, în prag de Crăciun, micii crescători nu mai au voie să-și vândă animalele din gospodării și nici din ferme. Pot să-i sacrifice doar pentru consumul propriu și nu pentru vânzare, așa cum obișnuiau mii de mici crescători înainte de sărbători.
Toată lumea se gândea că face un ban acum de sărbători. Fiind o zonă agricolă bună, lumea crește animale, în special porci. Și acum, porcii deja au depășit kilogramele, că sunt pe categorii, la calitatea întîi, 100-110 kilograme, pe când porcii, la unii gospodari, au 300 de kilograme, a declarat viceprimarul comunei Turburea, Marin Cojocaru, pentru TVR Craiova.
În toată localitatea Turburea, sunt sute de localnici care așa își rotunjeau veniturile înainte de sărbătorile de iarnă. Vindeau porci în târguri ori celor veniți de la muncă din străinătate. Târgurile sunt interzise, iar celor veniți acasă de sărbători de prin străinătate, țăranii nu mai pot să le vândă porci, pentru că medicul veterinar nu-și dă avizul, iar țăranul ar risca să plătească o amendă mai mare decât e prețul porcului.
În județul Gorj, în ultima perioadă, au fost depistate aproximativ 60 de focare de pestă porcină. Este și motivul pentru care au fost impuse restricții în toate comunele.
Așa că singura soluție nu este decât ca fiecare gospodar să taie porcul doar pentru consum propriu. Dar asta, bineînțeles, după ce acesta este examinat de un medic veterinar.
Recomandarea mea ar fi ca acel animal să fie examinat înainte de sacrificare de către medicul veterinar din fiecare localitate, dacă cetățenii au ceva dubii asupra stării de sănătate, după care, să meargă cu o probă de trichină pentru examenul trichinoscopic, pentru a consuma această carne în siguranță și pentru a nu risca să-și îmbolnăvească familia, a declarat Sorin Ștefănescu, director DSV Gorj, pentru sursa citată.
sursa foto: blog David Miclea