Belgia a reușit să-și rezolve focarele de pestă porcină africană depistate în populația de mistreți, fără a fi infectată nicio fermă de porci domestici, anunță EuroMeatNews.
Anul trecut, Belgia a fost declarată liberă de pestă porcină africană, după doi ani de focare active continue la mistreți. Autoritățile belgiene au decis încă din primul moment al crizei să lichideze orice porci domestici din zonele infectate pentru a opri răspândirea bolii în fermele comerciale.
Acum, în Germania, țară vecină cu Belgia, crescătorii de porci solicită autorităților măsuri restrictive, eficiente, pentru stoparea răspândirii pestei porcine africane. De la jumătatea lunii iulie, țara a raportat că virusul este prezent în trei ferme din statul Brandenburg, lângă granița poloneză. Uniunea Fermierilor Germani consideră că măsurile puse în aplicare până acum sunt insuficiente.
Într-un comunicat de presă, președintele Uniunii Fermierilor din Germania, Hubertus Beringmeier, a declarat că sunt necesare măsuri mai eficiente în lupta pentru depășirea pestei porcine africane.
„Având în vedere răspândirea constantă a bolii animalelor, în mod evident, structurile de criză anterioare și deciziile luate acolo trebuie îmbunătățite semnificativ. Avem nevoie de măsuri mai eficiente în statele federale afectate pentru a opri și a împinge înapoi epidemia ", a explicat Beringmeier.
În opinia sa, cele mai importante elemente sunt îndepărtarea coordonată și consecventă a mistreților de-a lungul frontierei poloneze și ridicarea imediată a unui al doilea gard de protecție. Având în vedere presiunea epidemică enormă, pe termen lung, de așteptat din partea poloneză, ar trebui să fie clar pentru toți cei responsabili din statele federale afectate că măsurile de control luate trebuie instalate pe o perioadă de ani cu echipa umană și sfera financiară și perseverența, a declarat domnul Beringmeier.
Până în prezent, Germania a fost evazivă în luarea măsurilor radicale și acesta este un punct de nemulțumire între fermieri și autorități. Președintele Uniunii Fermierilor propune ca micii crescători de animale să beneficieze de compensații financiare și "urgent să se găsească oportunități de comercializare adecvate pentru crescătorii de porci din zonele de restricție sau să se prevadă reglementări adecvate de compensare".