Adama
Vinasa Rompak

Suma destinată crescătorilor de oi/capre și vaci din Moldova!

Publicat: 30 decembrie 2024 - 07:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de ovine/caprine sau bovine din Republica Moldova pot obține granturi de până la 1 milion de dolari pentru dezvoltarea afacerilor. Aceștia pot depune dosarele pentru cel de-al treilea apel din cadrul programului „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură” (AGGRI).

Inițiativa este destinată fermelor specializate în creșterea bovinelor, ovinelor și caprinelor pentru producția de lapte, carne și activități mixte. Valoarea maximă a unui grant poate ajunge la 1 milion de dolari. Suma nu poate să depășească 50% din valoarea investiției eligibile.

Cum pot fi utilizați banii
Banii pot fi utilizați pentru construcția și modernizarea exploatațiilor zootehnice, dotarea acestora cu utilaje și echipamente tehnologice performante, precum și pentru dezvoltarea infrastructurii de procesare a laptelui și cărnii.

colaj vaca oaia_b

De asemenea, sunt eligibile investițiile în infrastructura tehnologică necesară, inclusiv în sisteme de alimentare cu energie și apă.
Pentru a beneficia de granturi, solicitanții trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Aceștia trebuie să fie fermieri individuali sau grupuri de producători, înregistrați și activi pe teritoriul Republicii Moldova. Excepție fac municipiile Chișinău și Bălți.

La fel, beneficiarii trebuie să fie deținători legali ai bunurilor implicate în investiție. Fermierii urmează să prezinte un plan de afaceri viabil pe o perioadă de cinci ani. Totodată, aceștia urmează să demonstreze existența unei cofinanțări de minimum 50% din valoarea investiției eligibile.

Dosarele pot fi depuse până la 4 aprilie 2025 la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, corespunzător regiunii în care fermierul își desfășoară activitatea.

Producția de brânzeturi moldovenești este în creștere în anul 2024. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) anunță o valoare de 106% pentru lunile ianuarie - octombrie a anului curent.

Potrivit instituției, a fost înregistrată producția a 7 570 de tone de brânză, în comparație cu același interval din 2023, când s-au produs 7 164,5 tone. Cifrele se referă la producția totală de brânză de vaci, oi și capre.

De asemenea, producția de lapte în fermele autorizate a atins circa 50 mii de tone în acest an, comparativ cu 42 200 de tone în anul 2023 și 36 900 de tone în anul 2022.

MAIA a subliniat că „aceste rezultate au fost obținute inclusiv datorită politicilor sectoriale, un factor important fiind intervenția statului prin acordarea subvențiilor și plăților directe în sector”. (Evenimentul zilei)

Vizualizat: 1742 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți APIA agro-mediu și climă, modificări aplicate de la 1 ianuarie 2025!

Plăți APIA agro-mediu și climă, modificări aplicate de la 1 ianuarie 2025!

02 ianuarie 2025 - 10:42

În vigoare de la 1 ianuarie 2025. Cea mai recentă versiune a Planului Național Strategic 2023-2027, versiunea 7.1, modifică și câteva dintre pachetele măsurii de agro-mediu și climă, plăți APIA suplimentare de care beneficiază fermierii, crescătorii de animale.

Oficial! Plăți directe APIA zootehnie, vegetal, modificări în vigoare de la 1 ianuarie 2025!

Oficial! Plăți directe APIA zootehnie, vegetal, modificări în vigoare de la 1 ianuarie 2025!

02 ianuarie 2025 - 09:48

Cu aplicare de la 1 ianuarie 2025! Cea mai recentă versiune a Planului Național Strategic 2023-2027 aduce modificări în condițiile impuse pentru plățile directe APIA. Conform documentului, aceste modificări intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025.

Document! De la 1 ianuarie 2025: Noua subvenție APIA pe hectar! Suma alocată!

Document! De la 1 ianuarie 2025: Noua subvenție APIA pe hectar! Suma alocată!

02 ianuarie 2025 - 08:53

De la 1 ianuarie 2025, fermierii români beneficiază de o nouă plată APIA pe hectar, PD-28 - Menținerea de zone neproductive și/sau înființarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile. Modificarea a fost deja făcută în Planul Național Strategic 2023-2027, în versiunea 7.1, cea mai recentă a acestui document care stă la baza plăților din agricultură și dezvoltare rurală.

De la 1 ianuarie 2025: Noua condiție la plata subvențiilor APIA!

De la 1 ianuarie 2025: Noua condiție la plata subvențiilor APIA!

02 ianuarie 2025 - 08:09

Fermierii, crescătorii de animale sunt obligați să respecte o nouă cerință pentru a încasa subvențiile APIA pe hectar și cap animal, norma de condiționalitate socială. Aceasta se aplică de la 1 ianuarie 2025, conform Regulamentului UE 2021/2115 care reglementează condițiile pentru plățile directe, plăți compensatorii și alte intervenții și ajutoare din agricultură.

Crește în 2025 subvenția APIA pe hectar! Cuantum hectar pentru acest an!

Crește în 2025 subvenția APIA pe hectar! Cuantum hectar pentru acest an!

01 ianuarie 2025 - 16:56

Sprijinul de bază în scopul sustenabilității, BISS, sau plata de bază pe suprafață care a înlocuit schema unică de plată pe suprafață, SAPS, crește în anul 2025, potrivit documentelor furnizate pentru Agroinfo de Ministerul Agriculturii. Cât va fi anul acesta suma pe hectar?

Echipa AGROINFO vă dorește un an cât mai bun! La mulți ani!

Echipa AGROINFO vă dorește un an cât mai bun! La mulți ani!

31 decembrie 2024 - 16:12

MEREU ALĂTURI DE FERMIERI! Au mai rămas puține ore până la anul 2025. Pentru noi, care vă aducem informația atât de necesară în societatea în care trăim, pregătirile de sărbătoare se fac printre știri. Așa cum v-am demonstrat deja, noi, echipa Agroinfo, suntem mereu cu sufletul alături de voi. Ne străduim să vă informăm cât mai corect și cât mai repede cu putință.

Șeful APIA, mesaj ASTĂZI pentru fermieri!

Șeful APIA, mesaj ASTĂZI pentru fermieri!

31 decembrie 2024 - 15:52

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Gheorghe Tinel, are un mesaj astăzi, în ultima zi a anului 2024, pentru fermieri, crescători animale.

Plăți ANT ajutor național tranzitoriu pe hectar pentru anul 2024! ANT1 cuantum maxim 27,63 euro/ha!

Plăți ANT ajutor național tranzitoriu pe hectar pentru anul 2024! ANT1 cuantum maxim 27,63 euro/ha!

31 decembrie 2024 - 07:39

Ajutoarele naționale tranzitorii, subvenții plătite de la bugetul de stat, se acordă atât în sectorul zootehnic, cât și-n cel vegetal. ANT pe hectar aferent acestui an urmează să se achite în anul 2025 din bugetul aprobat pentru anul viitor.

Suma ANT ajutor național tranzitoriu ovine/caprine, vaci pentru anul 2024!

Suma ANT ajutor național tranzitoriu ovine/caprine, vaci pentru anul 2024!

31 decembrie 2024 - 07:01

Ajutorul național tranzitoriu, ANT, este una dintre cele mai populare subvenții APIA printre crescătorii de animale deoarece beneficiază mulți de acești bani. ANT însă se acordă în sistem regresiv ceea ce înseamnă că-n fiecare an bugetul alocat pentru plata acestei subvenții scade.

Prețul pe hectarul de pășune și teren arabil!

Prețul pe hectarul de pășune și teren arabil!

31 decembrie 2024 - 05:45

Cât costă un hectar de pășune, dar un hectar de teren arabil în România? Informațiile sunt furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Maschio Gaspardo - la 20 de ani, acasă - în România!

Maschio Gaspardo - la 20 de ani, acasă - în România!

Au început cu scarificatoare şi grape cu discuri - câteva sute de utilaje pe an şi au ajuns acum să producă o gamă largă de utilaje pentru prelucrarea solului, inclusiv pluguri şi prese de balotat, peste 5000 de utilaje pe an şi o cifră de afaceri de aproape 100 de milioane de euro. Pentru anul acesta, Maschio Gaspardo România are noi planuri de extindere a unităţii de producţie de la Chişineu-Criş şi promovarea printr-un utilajele sale în cadrul unui demo-tour în fermele din România.

Un interviu cu Paolo Rocchi, director general Maschio Gaspardo România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Control

Control
Tatăl controlează caietul feciorului mai mic: Detalii