SUBVENȚII APIA. Propunerea făcută de ministrul agriculturii, Adrian Oros, pentru condițiile care ar trebui impuse la acordarea subvențiilor din agricultură, subvenții pe factură și legate de producție. Așa ar fi evitată fraudarea banilor alocați pentru plata subvențiilor, dar și alte probleme legate de terenurile agricole luate în arendă de fermieri, spune ministrul agriculturii.
Sunt situații reclamate de fermieri în care proprietarul terenului agricol încasează subvenția pe suprafață de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru suprafețele date în arendă unui fermier, lucrate de fermierul respectiv, iar fermierul rămâne doar cu munca, nu și cu subvenția care i s-ar cuveni. Ministrul agriculturii spune că fermierii ar scăpa de acest necaz și banii pentru agricultură nu ar mai fi fraudați dacă subvențiile APIA ar fi acordate pe factură și legate de producție. Legarea subvențiilor de producție ar fi o soluție și pentru fermele din zootehnie, consideră șeful MADR.
Eu aș da subvenție doar pe factură, ar fi cea mai corectă modalitate, din punct de vedere economic, de acordare a subvenției. Știm cu toții că subvențiile din Pilonul 1, conform regulamentului (european n.r.), nu se pot da, nu sunt legate de producție. Eu aș vrea să fie legate de producție. Nu sunt. Sunt pe suprafață sau pe animal.
Legat de afirmațiile pe care le-am făcut la întâlnirea cu fermierii care mi-au semnalat că acest fapt, să zic așa, iarăși specific doar spațiului nostru, în care nu fermierul primește întotdeauna subvenția, ci de multe ori proprietarul terenului pentru că percepe, ca să zic așa, la negru o arendă de la fermier, fără să înregistreze un contract de arendă, cum ar fi corect, dar în același timp, depune la APIA, pe propria răspundere, acea cerere unică prin care spune că el lucrează pământul. Deci, din start, face o faptă penală.
Există o adeverință dată de primărie, unde primăria trebuie să-și asume că acel om lucrează pământul. Dacă acel prim act ar fi corect, nu s-ar mai întâmpla nimic ilegal. În momentul în care am anunțat anul trecut, la dezbaterile cu fermierii că vom cere documentul în plus, pentru a certifica că ei lucrează pământul, au apărut două inconveniente, unul de natură legislativă, regulamentul nu permite la cererea unică de plată să ceri documente în plus, pentru că acea cerere unică de plată este, practic, o declarație pe propria răspundere că tu lucrezi terenul și este o faptă penală dacă minți.
În schimb, regulamentul permite să faci controale în plus, la sesizări, dar mulți fermieri evită să facă sesizări. La sesizări se poate verifica dacă fermierul nu ia subvenția, doar că fermierii nu vor să sesizeze, vor să rezolve altcineva. Și cazul celălalt sau partea cealaltă este următoarea, mi-au spus fermierii, domnu' ministru, când dumneavoastră ați spus acest lucru, m-au și sunat proprietarii de la care arendez terenul și au spus, anul ăsta faci și pentru mine factură de motorină, de pesticide, de îngrășăminte, de semințe.
Deci, nici așa nu se poate rezolva, pentru că s-a găsit o altă modalitate de a eluda realitatea. Sunt puși fermierii atunci când își cumpără semințe sau, în general, inputuri să facă factură și pentru cel care le închiriază terenul, pentru că au auzit că anul ăsta s-ar putea să le cerem. Deci, au găsit soluția de a frauda, a declarat ministrul agriculturii, marți seara, la Agro TV.
Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFO: https://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html