Crescătorii de capre din România beneficiază de două subvenții pentru animale, ajutorul național tranzitoriu, ANTZ 9, și sprijinul cuplat zootehnic, SCZ. În anul 2022, an de tranziție spre noua Politică Agricolă Comună, regulile pentru obținerea subvențiilor de la APIA rămân aceleași ca-n anul 2021.
Un crescător de animale ne întreabă câte capre trebuie să aibă ca să încaseze subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Pentru a beneficia de ajutorul național tranzitoriu, ANTZ 9, cea mai populară subvenție din zootehnie, achitată de la bugetul de stat, un crescător trebuie să deținîă minim 25 de capete de femele caprine, care au împlinit vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului în care se depune cererea unică de plată - declarația privind sectorul zootehnic.
Efectivul de femele caprine pentru care se solicită ANTZ 9 să fie înscris în Registrul Național al Exploatațiilor, RNE, la data solicitării ANTZ 9.
Efectivul de femele caprine pentru care se solicită ANTZ 9 trebuie să fie menţinut în exploataţia/ exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere, pe perioada de reţinere de 100 de zile.
Solicitantul trebuie să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004 al Consiliului din 17 decembrie 2003 de stabilire a unui sistem de identificare şi de înregistrare a animalelor din speciile ovină şi caprină şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1782/2003 şi a Directivelor 92/102/CEE şi 64/432/CEE, cu modificările și completările ulterioare.
Potrivit informațiilor APIA, pentru sprijinul cuplat zootehnic pentru creșterea caprinelor, SCZ-C, subvenție europeană, achitată din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), efectivul minim este de 50 capete de femele caprine şi/sau ţapi de reproducţie, inclusiv, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA, care au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare a SCZ-C. Această subvenție este acordată până la numărul maxim de 500 capete capre.
SCZ-C se acordă pentru animalele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
- femelele caprine pentru care se solicită SCZ-C trebuie să aibă vârsta de maxim 8 ani la data limită de depunere fără penalizări;
- ţapii pentru care se solicită SCZ-C trebuie să aibă vârsta de maxim 6 ani la data limită de depunere fără penalizări;
- efectivul de animale pentru care se solicită SCZ-C trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE la data depunerii cererii unice de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere,
Femelele caprine şi/sau ţapii din exploataţie pentru care se solicită SCZ-C trebuie să fie menţinute/ menţinuţi pe o perioada de reținere de 100 zile
Crescătorul trebuie să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004.
Țapii pentru care se solicită SCZ-C trebuie să fie înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală.
Efectivul de femele caprine înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, pentru care se solicită SCZ, respectă raportul de sexe de minimum un țap înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, la 35 de femele caprine.
Efectivul de femele caprine neînscrise și neînregistrate într-un registru genealogic, pentru care se solicită SCZ, respectă raportul de sexe de minimum un țap cu certificat de origine la 35 de femele caprine.
Precizăm că aceste condiții de acordare a subvențiilor din zootehnie, pentru anul 2022, au fost notificate de România la Comisia Europeană la data de 1 august 2021, astfel mari modificări nu mai pot fi făcute în condițiile de eligibilitate însă dacă vor fi făcute mici ajustări, APIA le va comunica înainte de începerea campaniei de primire a cererilor unice pentru anul 2022.