Parchetul European (EPPO) din Iași (România) a adus acuzații împotriva a patru persoane și două companii pentru fraudă agravată de subvenții și falsificare de documente private într-o anchetă privind o fraudă de 1,73 milioane de euro care implică proiecte de sisteme de irigații, finanțate integral de UE, informează un comunicat al Parchetului European.
După cum s-a raportat anterior, ancheta a vizat o cooperativă agricolă care a obținut finanțare pentru două proiecte de modernizare a sistemelor de irigații, în valoare de 1,73 milioane de euro (8,6 milioane de lei). Cu toate acestea, potrivit investigației, procedura de achiziție publică pentru selectarea unei companii care să execute proiectele a fost manipulată, în vederea beneficiului unei societăți predeterminate, deținută de soția administratorului de facto al cooperativei.
Investigația a evidențiat un conflict de interese în finanțarea celor două proiecte. Managerul de facto al cooperativei care a primit fondurile, a fost căsătorit cu reprezentantul companiei care a câștigat contractul. În plus, o persoană care prezida comitetul de evaluare a ofertelor al cooperativei lucra simultan ca contabil pentru compania ofertantă.
În încercarea de a induce în eroare Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR), reprezentanții legali ai cooperativei și ai companiei selectate au depus documente false în care susțineau în mod fals că nu există conflict de interese. De asemenea, reprezentanții cooperativei au solicitat și obținut de la AFIR rambursarea cheltuielilor contractantului, prin depunerea mai multor somații de plată false susținând că au plătit deja contractanții.
Pentru a recupera daunele aduse bugetului UE și cheltuielile judiciare, EPPO a confiscat șase terenuri (în valoare de aproximativ 500 000 EUR) și a înghețat conturile bancare deținute de suspecți.
Conform Codului penal al României, frauda cu subvenții agravate se pedepsește cu până la 10,5 ani de închisoare și până la trei ani pentru falsificarea documentelor private. Cele două companii, dacă vor fi condamnate, ar putea primi o amendă penală de până la aproximativ 420.000 de euro (2,1 milioane de lei), pe lângă sancțiuni complementare.
Parchetul European (EPPO) este parchetul independent al Uniunii Europene. Acesta este responsabil de investigarea, urmărirea penală și aducerea în judecată a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.