Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.
Potrivit Planului Național Strategic 2023-2027, cuantumul acestei subvenții, pentru anul 2024, este de 100 euro/vacă.
Acest sprijin este destinat să acopere costurile suplimentare suportate și pierderile de venituri ca urmare a aplicării măsurilor superioare de bunăstare a animalelor. Intervenția se aplică bovinelor. Intervenția trebuie să asigure pășunatul extensiv, cu încărcături adecvate de animale în funcție de tipul de pășune.
Practica constă în efectuarea de pășunat real și eficient pe suprafețele de pajiști permanente, pajiști temporare timp de minim 120 de zile pe an.
Ecoschema se definește ca o plată acordată fermierilor crescători de animale care utilizează pajiști permanente prin exploatarea animalelor în sistem extensiv, în vederea creșterii capacității de afânare a solurilor, de creștere a durabilității pășunilor prin evitarea sub-pășunatului și supra-pășunatului.
Suprafața trebuie pășunată extensiv cu o încărcătură de animale de maxim 1,0 UVM/ha.
Activitatea de pășunat presupune verificarea faptului că animalele sunt pe suprafețe de pășunat și pășunează efectiv pe acestea.
Suprafețele de pajiști permanente vor fi exploatate extensiv cu animale erbivore din specia de bovine.
Eco-schema se aplică pentru toate efectivele de bovine care pășunează.
Eco-schema se adresează crescătorilor animale din specia bovine, cu ferme înregistrate sanitar-veterinar, care îndeplinesc următoarele condiții:
• asigură încărcătura de maxim 1,0 UVM/ha;
• pășunează cel puțin 120 de zile (timp de cel puțin 6 ore pe zi).
Cuantumul estimat este media pierderilor rezultată din calculul pierderilor suferite din cele 2 linii de exploatare , respectiv pentru producția de carne și pentru producția de lapte
100 euro/UVM
191.327 UVM/an x 100 euro/UVM = 19.132.700 euro/an
Total anual: 19.132.700 euro
Suma plății compensatorii a fost stabilită pe baza datelor din contabilitatea fermelor, iar metodologia de calcul a fost validată de către Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală și nu depășește costurile suplimentare și/sau pierderile de venit.