Subvenția APIA pentru micile ferme și gospodăriile tradiționale PD-05 Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) a fost modificată pentru acest an de cerere. Cuantumul unitar planificat a crescut de la 98,80 euro/ha la 100 euro/ha și au fost schimbate condițiile de eligibilitate. Modificările se aplică de la 1 ianuarie 2025 și sunt incluse în cea mai recentă versiune a Planului Național Strategic 2023-2027.
PD-05 - Clarificări și rectificări ale terminologiei folosite pentru asigurarea coerenței textului; modificări ale cerințelor; clarificări și rectificări în ceea ce privește lista GAEC și SMR relevante; modificarea cuantumului
Cuantumul unitar planificat în perioada 2025-2027 este de 100,00 euro/ha.
Cuantumul minim este de 85,00 euro/ha.
Cuantumul maxim estimat este de 130,00 euro/ha.
Având în vedere flexibilizarea sistemului de condiționalitate reglementat prin Regulamentul (UE) 2024/1468 de modificare a Regulamentelor (UE) 2021/2115 și (UE) 2021/2116 în ceea ce privește standardele privind bunele condiții agricole și de mediu, schemele pentru climă, mediu și bunăstarea
animalelor, modificările planurilor strategice PAC, revizuirea planurilor strategice PAC și derogările de la controale și sancțiuni, modificările efectuate sunt evidențiate în cele de mai jos:
1) Modificarea secțiunii 5 „Proiect, cerințe și condiții de eligibilitate specifice intervenției” în sensul:
- reformulării și corelării părții descriptive a eco-schemei în raport cu modificările cerințelor specifice;
- eliminării cerinței specifice privind deținerea unui efectiv de animale ca urmare a faptului că se regăsește și la condițiile de eligibilitate privind beneficiarul.
- includerii cerinței specifice privind limita maximă cu care se poate realiza pășunatul;
Cerințe specifice obligatorii:
1. Păşunatul se efectuează cu maxim 2 UVM pe hectar (încărcătura de animale poate fi crescută până la încărcătura optimă calculată, prevăzută în amenajamentul pastoral).
2. Fermierii trebuie să cultive pe cel puțin 10% din suprafața de teren arabil la nivel de fermă plante leguminoase, fixatoare de azot, care sunt bogate în proteină vegetală, stabilite în legislația națională de implementare.
- reformulării cerinței privind cultivarea de plante leguminoase, fixatoare de azot, bogate în proteină vegetală.
- creșterii nivelului de ambiție privind acoperirea terenului în cazul culturilor permanente, de la 75% la 100%.
- evidențierii clare a condițiilor de eligibilitate privind beneficiarul și suprafața, în mod similar cu abordarea de la intervențiile din pilonul 2 privind agro-mediul și clima.
2) Modificarea secțiunii 6 „Identificarea elementelor de referință relevante” în sensul:
- în subsecțiunea „Lista GAEC și SMR relevante” se introduce GAEC 7 având în vedere modificările aduse prin Regulamentul (UE) 2024/1468 (…), respectiv posibilitatea de respectare a GAEC 7 prin diversificarea culturilor.
- în subsecțiunea „Legătura dintre GAEC, SMR și standardele naționale cu programul voluntar pentru climă și mediu” se corelează modificările cerințelor ecoschemei și cu modificările GAEC 7 și GAEC 8.
Cerințe specifice la alegere:
La cerințele specifice obiligatorii, se cumulează una dintre următoarele cerințe la alegere, după caz:
A. să planteze anual cel puțin 2 arbori sau pomi fructiferi pe ha, la nivel de exploatație, precum: Măr, Piersic, Prun, Corcoduș Zarzăr, Cais, Cireș, Vișin, Gutui), Nuc, Stejar, Ulm, Tei, Salcâm, Glădiţă, Paltin, Arţar, Jugastru, Pin, Sălcioară, Castan, ori alte specii locale de pomi fructiferi și arbori.
B. să păstreze terenul acoperit în perioada 15 iunie – 15 octombrie, în proporție de cel puțin:
• 85% în cazul terenurilor arabile prin culturi agricole sau cu miriștea și resturile vegetale rămase după recoltare, culturi secundare, culturi de acoperire verzi sau culturi de toamnă nou înființate. În intervalul stabilit solul trebuie acoperit, cu excepția timpului necesar pentru pregătirea terenului și înființarea noii culturi, prevăzut prin GAEC 6.
• în cazul culturilor permanente, toate intervalele dintre rânduri trebuie să fie acoperite cu fâșii inierbate, mulci sau resturi vegetale.
În cazul în care exploatațiile cuprind exclusiv suprafețe de pajiști, fermierii pot aplica doar varianta A.
În cazul exploatațiilor mixte (ex: teren arabil și pajiști permanente sau culturi permanente, teren arabil și pajiști permanente și culturi permanente), fermierii pot opta pentru oricare dintre cele două cerințe specifice.
Plantarea arborilor se realizează pe suprafațele de teren arabil și/sau pajiști permanente, iar numărul de arbori se raportează la total suprafață angajată.
Condiționalitatea se aplică la nivelul întregii exploatații și pe parcursul întregului an calendaristic.
În anul ulterior aplicării ecoschemei, arborii plantaţi pentru respectarea cerinţei specifice A vor face obiectul verificării cerinței GAEC 8 privind menţinerea elementelor de peisaj.
Fermierii care optează pentru această ecoschemă nu pot accesa Ecoschema PD - 06 - Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști.
Fermierii care optează pentru aplicarea cerinței specifice A privind plantarea arborilor nu pot accesa ecoschema PD-28.
Fermierii care optează pentru aplicarea cerinței specifice B privind menținerea terenului acoperit, pot accesa si ecoschema PD-28 pe suprafețele de teren arabil.
3) Modificarea secțiunilor 7 și 11 în sensul eliminării informațiilor dublate și ajustarea cuantumului unitar planificat, respectiv a indicatorului O.8 pe baza datelor de implementare din perioada 2023-2024.
4) Armonizarea unor termeni utilizați pe parcursul fișei eco-schemei PD-05 în sensul înlocuirii sintagmei „cerințe generale” cu „cerințe specifice”;
Modificările sunt aplicabile începând cu data de 1 ianuarie 2025.
Alocarea totală a intervenției a fost stabilită la 245 milioane euro, se arată în Planul Național Strategic, versiunea 7.1 aprobată.