Un singur crescător de bovine din România a beneficiat anul trecut de plata compensatorie pentru bovinele din rasele tradiționale în pericol de abandon, conform Planului Național Strategic 2023-2027.
Potrivit documentului care stă la baza acordării tuturor subvențiilor agricole, Planul Național Strategic, crescătorii de bovine beneficiază și-n acest an de plata compensatorie pentru Sura de Stepă și Bivolul românesc, rase de bovine considerate în pericol de abandon. Cuantumul acestei subvenții APIA pentru acest an este de 200 euro/UVM/an.
"În România sprijinul acordat pentru angajamentele voluntare de creștere a animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon a fost introdus inițial în PNDR 2014-2020 prin Măsura 10 - agro-mediu și climă, pachetul 8 - creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon. În cadrul acestui pachet, la nivelul anului 2020 au beneficiat de sprijin, în valoare totală de 282.153 euro, un număr de 120 de crescători de animale (1 crescător de bovine, 4 crescători de caprine, 25 crescători de ecvidee, 41 crescători de ovine și 49 crescători de suine)," se arată în Planul Național Strategic 2023-2027.
Așadar, un singur crescător de bovine a încasat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) acești bani.
Beneficiarii subvenției „Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon” sunt anul acesta fermierii care cresc femele adulte de reproducție de rasă pură din rasele locale în pericol de abandon. În cazul bovinelor, este vorba despre rasele Sura de Stepă și Bivolul românesc.
La nivelul anului 2020, în țara noastră erau 29 de capete bovine femele adulte rasa Sura de Stepă și 122 capete femele adulte rasa Bivolul românesc, conform aceluiași document.
Subvenția este acordată doar pentru bovine femele adulte. "În România, șeptelul femel adult de reproducție este înscris/înregistrat și actualizat în registrele genealogice ale raselor înființate și menținute de societăţile de ameliorare recunoscute de către Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu” – ANZ. În perioada 2023-2027 se va continua implementarea prin PNS a angajamentelor destinate creșterii animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon corespunzătoare pachetului 8 al Măsurii 10 din PNDR 2014-2020," precizează PNS.
Condiții de eligibilitate aplicabile beneficiarului intervenției „Creșterea animalelor din rase locale în pericol de abandon”
• deține femele de reproducție de rasă pură locală în pericol de abandon din speciile și rasele prevăzute în PNS, înscrise în registrul genealogic al rasei,
• se angajează să menţină angajamentul pentru o perioadă de 5 ani, de la data semnării acestuia,
• se angajează să respecte cerinţele de bază relevante și cerinţele specifice pentru animalele angajate,
• se angajează să ţină o evidenţă a activităţilor agricole corelate cu implementarea cerinţelor de bază şi specifice la nivelul efectivelor aflate sub angajament, conform PNS 2023-2027.