Rând pe rând marile organizații ale fermierilor români trimit mesaje disperate Guvernului Ciolacu. Agricultorii sunt disperați. După scrisorile transmise de Clubul Fermierilor Români și Alianța pentru Cooperare și Agricultură, astăzi a venit rândul Forumului APPR să-i scrie primului-ministru.
"Scrisoare deschisă
Domnului Marcel CIOLACU, Prim-ministru Domnului Florin BARBU, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Doamnei Luminița ODOBESCU, Ministrul Afacerilor Externe
Domnului Marcel Boloș,Ministrul Finanțelor
Domnului Constantin-Daniel CADARIU, Ministrul Antreprenoriatului și Turismului
2443/18.09.2023
Referitor la: încetarea interdicției privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci state UE vecine ale Ucrainei
Stimate domnule prim-ministru,
Stimați domni miniștri,
Fermierii reuniți în Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR) își manifestă îngrijorarea extremă cu privire la efectele imediate și consecințele pe termen lung ale încetării, în noaptea de vineri 15 septembrie, a interdicției privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci state UE vecine ale Ucrainei. Ne-am mai adresat decidenților politici și opiniei publice, în mod repetat, cu privire la situația critică în care se află agricultorii români, pe fondul unor cauze multiple, provocate de invazia rusă din țara vecină (între care: imensa presiune inflaționistă asupra costurilor de producție, lipsa infrastructurii adecvate pentru tranzitul unor volume mult sporite de marfă, escaladarea fără precedent a costurilor de tranzacționare, dar, mai ales, prăbușirea prețurilor produselor agricole și distorsionarea gravă a pieței din zona noastră), fie de vremea nefavorabilă, care a provocat decapitalizarea exploatațiilor agricole prin faptul că trei din ultimii patru ani au cunoscut o secetă extremă.
Am atras în mod repetat atenția că politica de liberalizare a schimburilor comerciale cu produse agricole de bază s-a întors tocmai împotriva celor mai apropiați vecini ai Ucrainei, cei care au contribuit hotărâtor la ajutorarea statului aflat sub agresiunea rusească. Semnificativ mai ieftine decât cerealele echivalente din statele UE, importurile de grâne ucrainene au pătruns adânc în aceste piețe și au exportat efectele războiului, contribuind la erodarea afacerilor din agricultură.
În aceste condiții, am luat act, pe de o parte, de măsurile introduse de Polonia, Slovacia și Ungaria de a implementa propriile restricții asupra importurilor de cereale din Ucraina, și, pe de altă parte, de declarația Guvernului României de a așteapta măsurile Ucrainei de limitare unilaterală a exporturilor către piețele statelor vecine, după care veți lua o decizie privind măsurile potrivite pentru protejarea fermierilor români.
foto arhiva
FAPPR și asociațiile membre nu au tranzacționat niciodată convingerile lor proeuropene. În fața solidarității pentru Ucraina, nu ne-am pus de-a curmezișul și nici nu am militat pentru închiderea căilor de acces. Susținem în continuare acordarea tranzitului mărfurilor de origine Ucraina prin țara noastră (deși, și aici, se impune imperios găsirea de soluții adecvate, dat fiind că, în urma retragerii Rusiei din Acordul de export al cerealelor pe Marea Neagră, România devine platforma logisticăcheie de export a acestor bunuri, în ciuda capacității sale total inadecvate de a face față unor volume suplimentare).
Totuși, cu privire la ridicarea interdicțiilor impuse Ucrainei, până la mijlocul lunii septembrie, de a exporta o serie de mărfuri agricole către piețele din regiune, în acest al doisprezecelea ceas, ne vedem obligați să va atragem atenția că aveți obligația morală de a acționa energic pentru a proteja fermierii români si pe concetățenii lor, consumatorii, de la un posibil dezastru!
În primul rând, consecința imediată va fi încheierea rapidă a unor contracte de import între operatori autohtoni și exportatori din Ucraina, care vor da un semnal în piață și vor duce la scăderea rapidă a prețurilor la poarta fermei în România, prețuri care deja, în prezent, cu greu acoperă costurile de producție. Considerăm că nu există nici măcar un singur element în declarația Comisiei Europene care să ne asigure că acest lucru va fi stopat printr-un mecanism eficient de monitorizare care să ducă rapid la activarea măsurilor de salvgardare!
În al doilea rând, limitarea voluntară a exporturilor din partea Ucrainei este extrem de dificil de pus în practică și de monitorizat, nemaivorbind că acestea ar trebui implementate în termen de 30 de zile, timp suficient pentru încheierea contractelor care să ducă la tranzaționarea unor volume importante de cereale, acompaniate de scăderea prețurilor pe piața românească.
Conștienți de aceste pericole, omologii dumneavostră din Polonia, Slovacia si Ungaria au luat măsuri unilaterale de protejare a pieței interne, cu aplicare imediată.
Ne întrebăm și vă întrebăm: Guvernul României ce așteaptă? Ce ar trebui să se întâmple mai rău decât ceea ce se întâmplă deja cu fermierii României pentru a vă determina să acționați?
Trecem printr-un an extrem de greu la capătul unui șir de ani dificili. Avem nevoie să continuăm să producem pentru concetățenii noștri, de aceea vă cerem să sprijiniți producția de hrană într-o perioadă plină de provocări. România este o țară net exportatoare de produse agricole care nu beneficiază, în cazul de față, de aceleași condiții precum Ucraina.
Este nevoie de prelungirea interdicției importurilor de cereale ucrainene în România! În egală măsură, trebuie creat și reflexul unor investiții urgente în infrastructura de transport care să nu golească de conținut recentele anunțuri emfatice de creștere a capacității de tranzit a cerealelor ucrainene. Alternativ, considerăm că sunteți mandatați pe deplin pentru a negocia cu Comisia Europeană reintroducerea taxelor vamale la imporile din Ucraina, conform Tratatului de Asociere aflat în vigoare.
Măsurile de sprijinire a fermierilor acordate de statul român, drept compensare pentru pierderile suferite nu sunt o solutie reala! Nu este firesc ca, într-o perioadă extrem de dificilă pentru țară, în care micșorarea deficitului bugetar și alinierea României la standardele UE este condiția de bază pentru continuarea unor proiecte vitale, să adăugăm poveri pe umerii contribuabilului român. De altminteri, experiența ne-a demonstrat că astfel de compensări, oricât de împovărătoare pentru bugetul public, reprezintă doar un procent infim din pierderile suferite în mod real de sectorul agricol.
Nu în cele din urmă, fără a suna melodramatic, atragem atenția asupra pericolului real ca, în situația în care mulți producători români dau faliment, terenul agricol, parte a avuției naționale, să fie acaparat de investitori străini, cu efecte grave pentru securitatea alimentară, implicit pentru stabilitatea țării.
Am aprecia în mod deosebit posibilitatea organizării unei întâlniri nemijlocite cu dumneavoastră, pentru a vă putea furniza detalii asupra celor sintetizate aici.
Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România este un activ și constant partener de dialog civil al autorităților de la București și Bruxelles, militând, în numele membrilor săi, fermieri de cultură mare și unități care efectuează procesare primară, pentru soluții și măsuri de politici publice corecte și proporționale."
Pe aceeași temă: