Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Ionuț Costin Lupu, a declarat, marți seara, la Agricultura la Raport, că banii sunt virați în maxim 72 de ore în conturile fermierilor, crescătorilor de animale, condiția fiind ca APIA să aibă asigurată suma necesară pentru plata subvențiilor agricole.
Funcționarii APIA nu au atribuțiuni pe partea de a asigura bugetul sau de a face modificări legislative, a subliniat șeful APIA.
"În momentul în care pe umerii funcționarilor APIA și pe ai mei personal sunt puse tot felul de presiuni considerându-se că APIA, într-un anumit moment sau altul, nu efectuează plăți, este total incorect. Pentru că în momentul de față, din momentul în care în conturile APIA intră bani, indiferent de sursa lor, fie că vorbim de FEGA (Fondul European de Garantare Agricola n.r.), FEADR (Fondul European Agricultură și Dezvoltare Rurală n.r.) sau de la bugetul de stat, în maxim 72 de ore, acești bani sunt transferați către conturile fermierilor.
Dacă este să ne referim la FEGA, acolo unde cu toții știm de Pilonul 1, din acest fond știm că anual sunt alocate aproximativ 1,9 miliarde euro, din care în momentul de față s-au efectuat plăți aproximativ 1,225, deci un miliard și 250 de milioane de euro s-au efectuat plăți până-n acest moment. Rămâne o sumă, vom vedea, de aproximativ 650 de milioane de euro dintre care peste 420 de milioane de euro sunt alocați unei măsuri, este vorba de PD 04. Cu toții știm, fermierii ne întreabă în repetate rânduri, ce se întâmplă cu acest PD 04 și vom reveni când vom vorbi de partea de dezvoltare a softului. Deci, practic, banii care sunt, pe care trebuie în momentul de față să-i mai cheltuim din FEGA, aproximativ 70-75% sunt bani alocați exclusiv pentru PD 04 (fosta plată pe înverzire, acum ecoschema referitoarela practici benefice petru mediu n.r.)," a spus directorul general APIA, marți seara, pentru Agricultura la Raport.
El a adăugat că plățile compensatorii, plăți din cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, agro-mediu și climă, agricultură ecologică, zone care se confruntă cu constrângeri naturale, sunt achitate în proporție de peste 50% însă acum sunt discuții legate de contopirea celor două agenții de plăți din agricultură, APIA și AFIR.
"Dacă vine vorba despre Pilonul 2, fondurile din FEADR, acolo situația este puțin mai bună, pe toate măsurile însumate vorbim de aproximativ 650 de milioane de euro din care, în momentul de față, s-au efectuat plăți aproximativ 376 de milioane de euro. Mai avem de acoperit, plus-minus, 275 de milioane de euro din suma alocată inițial. Trebuie să facem mențiunea că toate fondurile FEADR, în momentul de față, pentru că deși s-a început procedura de acreditare de către autoritatea competentă din cadrul Ministerului Agriculturii, au fost foarte multe discuții, cine vor efectua plățile din FEADR IACS. Le vom face noi, APIA, le vor face colegii de la AFIR?
În momentul de față, suntem în discuții avansate, Ministerul Agriculturii acum, voiam să spun abia acum, s-a implicat în acest demers și noi sperăm ca-n foarte scurt timp, decizia să fie luată, pentru că cei de la Comisie de mulți ani fac recomandări foarte clare cu privire la unificarea celor două agenții de plăți. Suntem practic cam singura țară din Uniunea europeană care are două agenții de plăți, iar ăsta e un lucru este extrem de contradictoriu, să spun așa, din punctul de vedere al celor de la Comisia Europeană," a spus Ionuț Lupu.