"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.
Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că medicii veterinari au program prelungit pentru efectuarea examenului de trichineloză la porcii tăiați pentru sărbători.
"În această perioadă există program prelungit pentru efectuarea examenului de trichineloză. Spun acest lucru pentru că medici veterinari există în fiecare comună, în fiecare unitate administrativ-teritorială de pe teritoriul României și stau la dispoziția cetățenilor pentru a putea efectua astfel de analize. Totodată, doresc să menționez faptul că ANSVSA a pus la dispoziția cetățenilor un număr de call-center și aș vrea să să-l spun pe această cale - 0.800.826.787 - care poate fi apelat gratuit din orice rețea de telefonie pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor, disponibil 24 din 24.
Pesta porcină africană evoluează pe teritoriul României, după cum bine știți, încă din 2017. Trendul este unul foarte, foarte, foarte bun. Spun acest pentru că astăzi avem doar 14 focare la nivel național. Făcând o comparație cu perioada anilor anteriori - mă duc din 2021 până în prezent - în decembrie 2021, pe teritoriul României evoluau peste 1.600 de focare de pestă porcină africană. Dar datorită responsabilității oamenilor, fermierilor, se pare că reușim ușor-ușor să eradicăm această boală de pe teritoriul României doar prin responsabilitatea lor și prin faptul că în perioada aceasta și în perioada premergătoare sărbătorilor există foarte multe controale mixte. O spun aici, cu poliție, cu jandarmerie, cu toate structurile statului, pentru a preveni astfel de probleme," a mai spus șeful ANSVSA, la Radio România Actualități.
Ce riscă cei care comercializează produse alimentare neconforme sau fără documentele necesare?
"Dacă sunt prinși în trafic, cu siguranță vor fi confiscate produsele, dar le recomand pentru binele, sănătatea, pentru siguranța și securitatea alimentară a României, a populației, să achiziționeze produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar. Și pe această cale le reamintesc faptul că pot solicita documentul de înregistrare, autorizare sanitar-veterinară," a avertizat șeful ANSVSA.