SUBVENȚII APIA 2020. Veste bună pentru fermierii români legată de plata avansului la subvențiile agricole aferente anului de cerere 2020. Fermierii care sunt în eșantionul de control, atât la controlul clasic în teren, cât și la cel prin teledetecție vor fi incluși pe listele de plată a avansului APIA la începutul lunii noiembrie, 5-8 noiembrie 2020, anunță directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.
Dau o veste bună celor care au fost ținta controlului în teren în Campania 2020. O parte dintre ei se regăsesc în lista dosarelor are pot fi autorizate la plată de către funcționarii din teritoriu, deci, practic, am primit o listă de la APIA Aparat Central în care se regăsesc și o parte din acești fermieri. Practic, vestea bună este că, dacă știam sau se cunoștea faptul că dintre cei selectați la control mai puțini intră la plată, iată că astăzi avem o primă listă la 10 zile de la debutul campaniei de autorizare.
Mai mult decât atât, avem și rezultatele de la fermierii controlați prin teledetecție. În aceste zile, colegii mei din teritoriu, cât și de la centrul județean vor gestiona cele aproximativ 1.500 de dosare ale fermierilor (din județul Mureș n.r.) care au fost ținta selecției prin această metodă de control, pentru că, știm cu toții, sunt două tipuri de control, controlul clasic în teren, care se realizează cu gps-ul în mână de către inspectorii APIA din cadrul Serviciului Control pe Teren, iar un alt tip de control este acest control prin satelit, control externalizat către o firmă de profil, a declarat Ovidiu Săvâșcă, șeful APIA Mureș, pentru Radio România Târgu Mureș.
El a adăugat că acești fermieri din eșantionul de control APIA vor fi incluși pe listele de plată avans APIA 2020 după data de 8 noiembrie 2020.
Practic, la acest moment avem rezultatele de la prestatorul pe teledetecție, și pentru acești fermieri, în perioada imediat următoare, cum finalizăm această campanie de follow-up, o numim noi, e un termen tehnic, întâlniri cu fermierii și clarificări pe dosarele cu coduri de neconformitate, în urma acestor prezentări de către fermieri și clarificări a codurilor de neconformitate, sunt două-trei situații în care pot fi de acord cu rezultatul controlului prin teledetecție, pot aduce modificări sau pot solicita reinterpretarea rezultatelor, că nu sunt de acord cu rezultatele primite, cu parte din ele.
O dată, avem o certitudine că cei din controlul clasic, o parte din ei sunt pe prima lista de autorizare, iar, sper, undeva după data de 5-8 noiembrie să autorizăm la plată și dosare care au făcut obiectul selecției la controlul prin teledetecție.
Mai am o chestiune legată de teledetecție, aici sunt prinși, cu ghilimelele de rigoare, și fermieri care au parcele declarate în blocuri fizice cu fermieri care au fost ținta selecției pentru teledetecție. (...)
Atât la nivel central, cât și la nivel local, toată lumea are interesul comun să fie pe lista de plată avans cât mai mulți din fermierii care au depus cererea unică de plată pentru anul 2020. Să beneficieze și de plata avansului. Dacă cumva sunt situații excepționale, anumite blocaje, anumite chestiuni care nu se pot reglementa, clarifica până la data de 30 noiembrie, cu siguranță, undeva la 1 decembrie, data debutului plății finale, plății regulare, vor fi printre primii care vor intra și vor fi autorizați la plată. Dar noi sperăm că atingem undeva 95% din total fermieri care pot beneficia de plata avansului, a mai spus șeful APIA Mureș.
Vă reamintim că fermierii primesc în avans 70% din plățile directe pe suprafață și din sprijinul cuplat pentru ovine/caprine și 85% din plățile compensatorii pe agro-mediu, zonă defavorizată și agricultură ecologică.
Pentru anul 2020, eșantionul de control la nivel național extras din baza de date APIA conține un număr total de 56.493 fermieri pentru care sunt verificate respectarea normelor de ecocondiţionalitate, a cerințelor minime și specifice aferente schemelor de plată în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic, după cum urmează:
⦁ pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 12.427 fermieri;
⦁ pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie – 39.988 fermieri;
⦁ pentru controlul schemelor de ajutor din sectorul zootehnic – 4.078 fermieri.
Suprafaţa totală controlată este de 1.576.877 ha, respectiv:
⦁ pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 994.965 ha;
⦁ pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie – 581.912 ha.