Crescătorii de animale care solicită subvențiile APIA pe cap animal pentru acest an, ajutorul național tranzitoriu, ANT, și sprijinul cuplat pentru venit zootehnic, SCVZ, trebuie să fie atenți să aibă animalele crotaliate corect. Inspectorii APIA verifică acest lucru, spune directorul executiv APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă.
"Controlul pe partea de zootehnie, este foarte important ce a declarat în cererea de plată, acele animale crotaliate. Acum fermierii știu, dar trebuie să fie pregătiți de așa manieră încât dacă s-a pierdut un crotal, se merge la medicul veterinar, se cere duplicat. Deci, ei știu ce au de făcut. Doar că le reamintim," a spus șeful APIA Mureș.
Foarte important, spune șeful APIA, crescătorii de animale să fie atenți la respectarea cerințelor pentru că un număr mai mare de neconformități are consecință tăierea din subvențiile cuvenite pentru acest an.
"Un pic de la vegetal, un pic de la zootehnie, sistemul vede și dacă se adună mai multe neconformități mici, la final când tragi linie la dosar și-l dai la plată, poate să apară 1%, 5% neconformitate. Și aia înseamnă 1% mai puțin bani, 5%, 10% mai puțini bani, deci e păcat să ajungem în situațiile acestea. Să țină cont de aceste avertizări în sensul bun al cuvântului."
Șeful APIA Mureș a adăugat că anul trecut un crescător de animale a refuzat controlul APIA și ANSVSA în ferma lui.
"Din păcate, conform regulamentelor europene, asta înseamnă respingere plată. Așa a impus regulamentul. Am încercat, l-am notificat, l-am sunat pe fermier, nu și nu. Asta e o excepție, Doamne ferește, nu e o regulă," a spus șeful APIA Mureș, pentru M9TV România.
Cum se face crotalierea corectă?
Potrivit informațiilor furnizate de APIA, numărul de crotalii care trebuie să fie aplicat animalelor
a) Bovinele trebuie să fie identificate cu două crotalii auriculare simple, având imprimat acelaşi cod unic de identificare a animalului.
b) Ovinele şi caprinele născute începând cu 1 ianuarie 2010 care au fost identificate iniţial cu o crotalie auriculară simplă, trebuie să fie identificate şi cu o crotalie auriculară electronică ce conţine acelaşi cod unic de identificare a animalului.