Fermele de vaci de lapte au dificultăți legate de gradul ridicat de fragmentare a fermelor, îmbătrânire, practici precare de management, accesul limitat la mijloacele de producție de înaltă calitate și lipsa de organizare, a spus astăzi secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Antal Szabolcs Barabási, la Conferința Internațională Meat&Milk.
"Sprijinirea crescătorilor de animale este și va rămâne o prioritate pentru MADR. (...) La nivelul ministerului ne dorim ca în agricultura românească să integrăm producția primară din sectorul vegetal în zootehnie prin procesarea materiilor prime pentru a produce valoare adăugată astfel încât să nu se mai înregistreze un dezechilibru între exportul de cereale și importul de produse finite. La acest moment, România își poate asigura necesarul de consum de carne de bovine din producția internă. În ultimii 4 ani, balanța comercială la această categorie a fost pozitivă datorită exportului de bovine în viu către țări terțe, care preferă să importe animale în viu pentru a le sacrifica conform propriilor tradiții și către țări din Uniunea Europeană care achiziționează tineret pentru îngrășare.
În schimb, în ceea ce privește sectorul de creștere a bovinelor de lapte, având în vedere situația complexă de pe piața românească, fermierii s-au confruntat cu dificultăți legate de gradul ridicat de fragmentare a fermelor, îmbătrânire, practici precare de management, accesul limitat la mijloacele de producție de înaltă calitate și lipsa de organizare. Bineînțeles, la care s-au adăugat în ultimii doi ani, restricțiile impuse de situația de urgență din cauza pandemiei provocată de Covid 19. MADR va continua implementarea de politici pentru sprijinirea exploatațiilor de vaci de lapte, o componentă de bază a spațiului rural și, totodată, un element de autenticitate a statului român. Pentru a stimula creșterea producțiilor de lapte și carne, MADR continuă implementarea de politici ce vin în sprijinul crescătorilor de animale", a spus Antal Szabolcs Barabási, secretar de stat MADR