Liderii fermierilor au plecat de la Ministerul Agriculturii cu promisiunea că se revine la formatul cererii din 2014. Ordonanța de Guvern 3 din 2015 care stabilește schemele de plată va fi modificată în Parlament
Nu avem rezolvări concrete, doar promisiuni. Ministrul Daniel Constantin ne-a spus că se va reveni la formatul cererii din 2014. Adică, vom depune atașat la cerere un tabel centralizator cu contractele de arendă, adeverința de la primăria pe raza căreia avem exploatația și care trebuie să corespundă cu Registrul agricol. Dar nu mai avem nevoie de acea identificare fără echivoc, sintagma preluată exact așa din Regulamentu european, fără să se gândească cei care au preluat-o că nu se aplică la realitățile din țara noastră. Ministrul ne-a spus că se va modifica Ordonanța de Guvern nr.3 prin care sunt aprobate și care reglemenetează schemele de plată din agricultură. Actul se află acum în Parlament. Doar după modificarea prevederilor din Ordonanță poate fi modificat și Ordinul de ministru 619, spune Daniel Ciobanu, vicepreședinte LAPAR.
Liderii fermierilor nu au obținut un calendar concret al acestor modificări. Trebuie să fie operate cu repeziciune pentru că fermierii nu depun cererea unică și întreg sistemul este blocat. Dealtfel, la plecare ministrul a ținut să ne spună să le transmitem fermierilor că la Ministerul Agriculturii există toată disponibilitatea pentru a ne ajuta, adaugă fermierul.
Am avut "n" întâlniri cu echipa Ministerului Agriculturii înainte de a se aproba acest Ordin de ministru 619. De fiecare dată ni se spunea că rămâne așa cum am propus. Și uite ce a ieșit! acuză Laurențiu Baciu, președinte LAPAR.
În acest moment, Centrele județene APIA nu preiau decât cererile unice ale fermierilor care lucrează o suprafață sub 10 ha. Crescătorii de animale nu pot completa cererea unică, sistemul nu are dezvoltările informatice necesare, spune Mihai Puțintei, șeful APIA. Iar marii fermieri din sectorul vegetal refuză să ducă la APIA o valiză plină de documente inutile.
Liderii fermierilor, Daniel Ciobanu, fermier în Bacău, Nicolae Sitaru, fermier în Ialomița, amândoi vicepeședinți ai LAPAR, Gelu Scutaru și Constantin Bazon, fermieri în Vrancea s-au întâlnit cu șeful Agriculturii românești, luni, 27 aprilie, la ora 12. Fermierii spun că sunt rezervați cu privire la promisiuni. Dacă nu se va schimba nimic în formularul cererii unice, organizațiile profesionale ale fermierilor sunt decise să declanșeze o suită de proteste.